Ker jedo tudi oči

Sirova plošča naj že na prvi pogled pritegne k okušanju, zato je pomembno, da si za njeno pripravo vzamete dovolj časa. Na portalu Siroljub.si svetujejo, da najprej spoznamo sire, ki jih bomo ponudili, nato pa sestavljamo igrive kombinacije okusov.

Lepa podlaga

Začnimo s podlago: to so lahko lepe, rustikalne ali elegantne lesene deske; velik porcelanast pladenj ali marmorna plošča, ki bo naredila vtis sodobnosti. Odsvetujemo steklene pladnje, saj so med premikanjem sirov hitro videti umazani in zato neprivlačni.

Izbor sirov

Od 3 do 9

Na plošči naj bodo vsaj 3 vrste sirov in največ 9 vrst, saj jih več že težko pokusimo.

Igra oblik

Siri naj bodo različnih velikosti in oblik: lahko so v hlebčku (npr. brie), valju, skorajda nujna je (vsaj) četrtinka zajetnega hlebca lepo zorjenega sira (npr. Jošt Premium Gauda ali Iberski Jošt).

Siroljub.si ponuja celovit vpogled v svet sirov. Vse najpotrebnejše informacije najdete na enem mestu na www.siroljub.si.

Kravji, kozji in ovčji

Prav tako se poigrajte z mlečno sestavo, saj lahko poleg kravjih dodate še sire iz kozjega mleka (npr. La Brique de Chevre ali nežnejši Palet de chèvre) ali take s plemenito modro plesnijo (npr. Le Blue) – vsaj en plemenitaš naj se znajde na vaši sirovi plošči.

Nikar se ne izogibajte sirom s plemenito plesnijo. Več o čudovitih sirih s plesnijo preberite na Siroljub.si.

Kako sire postrežemo?

Pravilna postrežba zagotavlja popoln uspeh.

Ogrejte jih

Vsaj pol ure pred postrežbo vzemite sire iz hladilnika, saj potrebujejo čas, da se ogrejejo na sobno temperaturo in s tem razvijejo svojo polno aromo.

Stopnjujte okuse

Nato jih razporedimo: od najbolj blagega do najbolj pikantnega, če smo se odločili za aromatične, pa je bolje, da jih ponudimo na ločeni plošči, saj bi njihova aroma lahko prekrila tiste nežnejše.

Pravilno narežite

Poznavalci vedo, da ni vseeno, kako sir narežemo. Raznolikost sirov zapoveduje različne vrste rezov in koščkov, kar lahko obvladamo že z osnovnimi pravili.Vsaka oblika sira ima svoja pravila rezanja: nekatere režemo na trikotnik, druge na kocke, tretje ponudimo v rezinah …

Vas zanima, kako pravilno narezati sire? Brez skrbi, Siroljub.si ima podrobna navodila prav za to.

V bolje založeni trgovini s kuhinjskimi pripomočki pa lahko brez velikih stroškov izberemo nekaj nožev za pravilno rezanje sirov.

Še to si velja zapomniti: sirov nikar ne narežite vnaprej, saj se bodo hitreje osušili, pa tudi estetski vtis bo manjši. Nekaj kosov odrežete le tik pred postrežbo, ostalo sproti.

Vključite goste

Čas je, da gostom predstavite vsak sir posebej in jim svetujete, kako naj jih okušajo: tako kot so razporejeni, od najbolj blagega naprej. Morda jim lahko pokažete tudi izvirni ovitek sira, če bi kdo želel več informacij.

V prijetni družbi

Siri imajo radi družbo, zato lahko na ploščo (ali ob njej) gostom ponudite številne druge dobrote, ki lepo dopolnjujejo gurmansko izkušnjo:

  • KRUH: Najbolje je izbrati belega, ki ne bo prekril okusov sira.
  • SADJE: Močni, zreli siri se krasno ujemajo s tankimi rezinami svežega sadja: jabolka, hruške, grozdje, marelice, breskve, melona, fige. Gozdni sadeži se radi družijo z briejem in kozjim sirom. Dodamo lahko tudi suho sadje, izogibajmo pa se kislemu sadju: pomarančam, grenivkam in drugim citrusom, kiviju, ananasu, kašastim hruškam in bananam.
  • OREŠČKI: Lešniki in orehi so klasika – lahko izberete sveže ali pa jih pred postrežbo RES na hitro popražite.
  • MED in MARMELADE: Figova in grenka pomarančna marmelada sta neizpodbitni zmagovalki, z močnimi zorjenimi trdimi siri in s siri z modro plesnijo pa se lepo razume med.
  • PIJAČA: K okušanju sirov se poda izbrano vino (ali več vin), pivo ali ohlajena voda.
  • DOBRA DRUŽBA: Ta je pa sploh nujna!

Če imate v hladilniku sir in vino, ste že pripravljeni na obisk in izvrstno postrežbo. Katero vino ima rado določen sir, preberite na strani Siroljub.si.

Dodatna popestritev

Omizje lahko olepšate tudi s košarico ljubkih rogljičkov s President kajmakom – recept poiščite na tej povezavi ali pa se priprave lotite s pomočjo videa:

OZNAKE