Dober tek 2 2024

  • Najboljši krofi in druge pustne dobrote
  • Prava kmečka pojedina
  • Svetovni dan pice
  • Palačinke
NAROČI SE

Tema meseca:

Sladko pustno rajanje

piše: Barbara Slivnik

Veselite se, pomlad je že za vogalom! Kako pogosto se zgodi, da v sodobnem svetu, prepolnem pehanja za učinkovitostjo in popolnostjo, dočakamo dneve, ko za edini vodili veljata sproščenost in zabava?

Naučimo se:

Kitajska hrustljava raca

9. oziroma 10. februarja vstop v novo leto praznujejo Kitajci. Z odlično hrustljavo raco in posebnimi palačinkami si lahko pristno kitajsko pojedino pričaramo tudi sami.

V pražarni vrhunskih kav Escobar na Vrhniki Katja in Omar Escobar z ekipo že več kot desetletje slovenskim kavopivcem predstavljata aromatičen svet kakovostne kave z vsega sveta, ki si počasi, a zanesljivo utira pot v kavarne in naše domove.

Katja in Omar Escobar

Ustanovitelja pražarne Escobar

Druge vsebine

NEKAJ KREPKEGA ZA LAČNE MAŠKARE

Taka pojedina bo dala maškaram veliko energije za pustne norčije.

VEČERJA ZA DVA

Jastog je prava luksuzna poslastica, primerna za najimenitnejše priložnosti, kot je valentinova večerja.

Uvodnik

Trije chefi

piše: Urška Petelin

Pred kratkim so me vprašali, kako se je kulinarika spremenila v 30 letih, odkar ustvarjamo revijo Dober tek. Takrat sem bila sicer še osnovnošolka, ki je s svojimi neumornimi vprašanji (večinoma v slogu »Kdaj boste končali«) bolj kot ne ovirala Dobertekova snemanja in reportaže, zadnjih 20 let pa sem iz prve vrste z zanimanjem spremljala razvoj slovenske kulinarike. Na kratko in zelo posplošeno bi rekla, da je od gostinske ponudbe z zrezki, ki segajo čez rob krožnika, skočila do klasične francoske kuhinje, nadaljevala z nekaj poskusi v molekularni kuhinji, se za kakšno desetletje udobno namestila med kremami, solatnimi posteljicami in obiljem drobnih sestavin na vedno bolj umetniških krožnikih, se nato vrnila k osnovam, raziskovanju surovin in tehnik, ob tem pa zajadrala v svet fermentacije. In zdaj smo tu. Z mišelinkami, izbori najboljših in z Instragramom, polnim fotografij krožnikov.

V teh letih smo bili kulinarični novinarji povabljeni na toliko otvoritev, kulinaričnih večerov in predstavitev projektov, da so morali biti res posebni tisti, ki so nam celo desetletje ostali v spominu. Zame je eden teh projekt Trije chefi. Bine Volčič, Uroš Štefelin in Igor Jagodic so leta 2012 vsi trije, a vsak posebej delali na Bledu. S skupnimi kulinaričnimi večeri (ki so jih prirejali tudi,

ko so delali drugje) so več let uspeli razprodati vsak dogodek. In letos po dolgem, predolgem premoru ni bilo nič drugače. Zanimanje za te tri kuharje očitno ne pojenja, pa čeprav se je treba za to peljati na Goričko. Ni težko opredeliti, zakaj – jedi so domišljene in vrhunske, njihovo prijateljstvo in sproščenost pa nalezljiva. Tokrat je bila izkušnja še pristnejša, saj Binetovo omizje na Posestvu Monstera sprejme le 18 gostov, ki vsi sedijo za skupno mizo. Ni bilo natakarjev, samo gostje, trije kuharji, ki so tudi stregli, trije pomočniki in Katarina Volčič, ki je skrbela za vinsko spremljavo. Marsikaj se je spremenilo na njihovih krožnikih v desetih letih, vsak je našel svoj kuharski jaz in vsak me še vedno navdušuje: Uroš s svojo premišljeno nadgrajeno tradicijo, Igor s popolnimi in popolnoma skladnimi krožniki, Bine s svojo okusno provokacijo, da mi je neprijetno, ker je v resnici prijetno, čeprav je za glavno jed komaj pečeno jelenovo srce in kostni mozeg v sladici.

Še nekaj se je spremenilo v 30 letih, kuharji so iz kuhinj prišli med goste. Na januarski večerji treh chefov celo toliko, da nas je le nekaj ur ločilo do zajtrka. Kogar pogovor o hrani osrečuje, tudi pri omizju za le 18 z navdušenjem najde prostor za še tri.

Kuharski nasvet

Espresso martini

Namesto espressa lahko uporabimo hladno varjeno kavo (cold brew). Mleto kavo prelijemo z vodo, pustimo, da se namaka vsaj 12 ur, nato jo precedimo. Pri tej različici je koktajlu priporočljivo dodati 15 ml beljaka, da ustvarimo gostejšo peno.

Kazalo vsebine

SLADKO PUSTNO RAJANJE

  • Pregrešni krofi
  • Vaniljeva krema in različice
  • Črno-beli flancati
  • Krofki z malinovo marmelado
  • Ocvrti srčki
  • Čipkasti flancati
  • Sicilijanski struffoli
  • Srčkani churros
  • Jagodna omaka
  • Čokoladna omaka
  • Narastek iz krofov

FEBRUAR V KUHINJI

  • Ovsene kocke s čokoladnim nadevom
  • Brusnični cheesecake v kozarčkih
  • Juha iz korenčka in leče s feto
  • Topla cvetačna solata
  • Pita s porom, sirom in krompirjem

  • Pečen riž z lignji
  • Hrustljavo pečena orada, nadevana z ingverjem in čilijem
  • Piščančji paprikaš
  • Klasični nachos
  • Mehiški fižolov pire
  • Kruh za prijatelje s Poli in sirom

KMEČKA POJEDINA

  • Krvavice iz pečice
  • Matevž
  • Kisla repa

SVETOVNI DAN PALAČINK

  • Zapečene palačinke
  • Palačinke espresso martini
  • Soljena karamelna omaka
  • Češnjeva torta iz palačink
  • Palačinke

VALENTINOVO

  • Jastog thermidor
  • Čokoladni ganaš s krhko karamelo

SUHE SLIVE, SUHE FIGE

  • Dušen zajec s suhimi slivami in belim vinom
  • Figove rolice s karamelami

NAUČIMO SE

  • Kitajske palačinke
  • Kitajska hrustljava raca

PO SVETU: Še eno srečno novo leto

POGLED V KOZAREC

  • Espresso martini

ŠOLA OKUSOV: Manj bistrójev, a bolj bístro

KULINARIČNE NOVICE: Zakuhano

PIKA NA I: Katja in Omar Escobar