Sestavine

  • 4 rumenjaki
  • 5 dag sladkorja
  • ščepec soli
  • nastrgana lupina polovice limone
  • 2 beljaka
  • 4 dag moke
  • 1 dag škroba

krema

  • 2 rumenjaka
  • 0,5 dl belega vina
  • 55 g sladkorja
  • sok in lupina 1 limone
  • 2,5 dl sladke smetane
  • 2 lista želatine
  • lističi melise in limonovi rezanci za okras

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 170 °C. Rumenjake in sladkor penasto stepemo ter dodamo limonovo lupino. Dva beljaka stepemo s soljo v trd sneg. Moko pomešamo z jedilnim škrobom, presejemo na sneg, nato pa previdno vmešamo v rumenjakovo zmes. Maso namažemo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko in pečemo v pečici približno 12 minut. Biskvit zvrnemo na maščobni papir, papir za peko pa odstranimo z biskvita. Nato biskvit s pomočjo papirja zvijemo in ohladimo.

2.

Medtem pripravimo kremo. Vino zavremo s sladkorjem in limonovim sokom. Kuhljamo 2 do 3 minute, odstavimo s kuhalnika, hitro vmešamo dva rumenjaka in limonovo lupino, nato pa kremo damo na hladno. Želatino namočimo v hladni vodi. Sladko smetano stepemo. Ohlajeno rumenjakovo maso rahlo pomešamo s stepeno smetano. Želatino ožmemo, raztopimo nad vodno kopeljo, nato pa hitro vmešamo v kremo.

3.

Biskvitno rulado odvijemo, premažemo s pripravljeno kremo (četrtino kreme prihranimo), nato pa s papirjem ponovno zvijemo. Premažemo jo s preostalo kremo in postavimo na hladno. Ko se krema dovolj strdi, narežemo rulado na rezine ter okrasimo z lističi mete in limonovimi rezanci.

28