Ne premrzlo, ne pretoplo

Sir mora “dihati” in razviti okus, ne smemo pa ga izsušiti. Temperatura v hladilniku zato ne sme biti ne prenizka ne previsoka. Še najbolje bi bilo, če bi ga lahko hranili kot nekoč v kleteh, po možnosti v zemlji, razmišljajo na portalu Siroljub.si.

Prava temperatura pri shranjevanju sira je ključna: še nabolje bi bilo, če bi ga lahko kot nekoč hranili v kleteh, po možnosti v zemlji, razmišljajo na portalu Siroljub.si.

Ustrezna temperatura je bistvena

Sveži siri so navrh

Sveže sire postavimo v nahladnejši del hladilnika, tj. na zgornje police. Zlasti moramo biti pazljivi pri sirih iz surovega mleka: ti vsebujejo organizme, ki se že pri petih stopinjah Celzija začnejo množiti, in sir se lahko hitro sfiži.

Še posebej previdni moramo biti s svežimi siri. Postavite jih na čisto vrhnje police v hladilniku, svetuje portal Siroljub.si.

Zorjeni siri na toplo

Približno 8 stopinj je temperatura, ki ustreza zorjenim sirom s trdo skorjo, tako mikroklimo pa najdemo v najtoplejšem delu hladilnika. A pozor, to ni v predalu za zelenjavo, kjer se lahko kaj hitro okužijo z mikroorganizmi in razvijejo neželene plesni.

Vsi ostali pa vmes

Poltrde sire in druge, ki niso ne sveži ne zorjeni, pa pospravimo “nekam vmes”, torej v predel med najnižjo in najvišjo temperaturo. Vsekakor pa velja zapomniti: temperaturna nihanja med hladnim in toplim niso priporočljiva.

Stop plastični foliji

Če sir vsak dan odvijemo in prezračimo, je zavijanje v plastično folijo smiselno; sicer pa je precej bolje uporabiti povoščen papir, v katerega naredimo nekaj luknjic. Tak zavit sir preložimo v posodo in jo tesno zapremo. Alternativa je tudi sir, zavit v vlažno bombažno krpo. Če lahko, pa ga shranjujte v vakuumu – tako kot v trgovinah, kjer so siri zaviti v t.i. atmosferi, s čimer ohranijo vse senzorične lastnosti in so zelo higienični pri ravnanju z njimi. Z vsem tem preprečimo sušenje sira in vonj po plastiki, ki se ga navzamejo maščobe.

Spoznajte svoj hladilnik: kje je najtopleje, kje najhladneje in kje je vmesna temperatura?

Dobro je vedeti

  • Sira raje ne zamrzujemo, saj s tem spremenimo njegove senzorične lastnosti, še posebej pri mehkih sirih.
  • Vsak sir spada v svojo posodo, sicer bi lahko drug od drugega prevzeli vonjave in izgubili svoj značaj.
  • Če ste na siru opazilil plesen, razen pri mehkem siru to še ni razlog za preplah. Očistimo ga s krpico, na zraku posušimo ali obrežemo, nato pa čim prej porabimo.
  • Nikar si ne delajte velikih zalog sira. Nakup sira raje spremenite v tedenski v obred in tako spoznajte različne proizvajalce, njihovo ponudbo in sčasoma tudi način ravnanja, da nam bodo ob postrežbi nudili prvovrstni užitek.
  • In končno: sir moramo iz hladilnika vzeti vsaj uro ali dve pred postrežbo, da razvije pravi okus in aromo.

Zakaj je plesen pri nekaterih sirih plemenita? Zanimivosti o plemeniti plesni spoznajte na siroljub.si.

OZNAKE