Dober tek 9 2023

  • Gurmanska jesen
  • Skrivnosti vlaganja
  • Žar na hitro
  • Pite za sladkosnede
  • Kombuča
NAROČI SE

Tema meseca:

Kronika nekega poletja

piše: Barbara Slivnik

Dolgo vroče poletje mu radi pravijo. A kako ga zares izmeriti, ko je jasno, da je vreme prekinilo vsa pogajanja z nami. Morda bi lahko poletje šteli od prve jagode do zadnjega paradižnika. Ali pa od prve noči, ko smo spali pri odprtih oknih, in do zadnjega večera, ko smo zunaj posedali brez jopice. Največji srečneži smo verjetno tisti, ki obvladamo pripravo raznovrstnih shrankov in si lahko poletje podaljšamo vse do zadnjega pisanega kozarca na polici shrambe.

Naučimo se:

QUESADILLE S SIROM IN ČRNIM FIŽOLOM

Po dolgih poletnih počitnicah se vrača naša otroška rubrika, v kateri se učimo in nato v praksi preizkušamo osnovne kuharske veščine. Ta mesec bomo kar v ponvi pripravili mehiško specialiteto, pripravljeno iz sira (špansko: queso) in tortilje (špansko: tortilla).

Morda je kar preveč samoumevno, da ženske več časa preživimo v kuhinji. Ko se kuhanja lotimo profesionalno, pa se je kar težko prebiti v ospredje.

Zala Pungeršič

zmagovalka MasterChef Slovenija 2023

Druge vsebine

ENE TAKE POMAKE

Priležejo se k jedem z žara in imenitno popestrijo piknik pa še hitro in preprosto jih pripravimo.

KOMBUČA ŠE NI REKLA ZADNJE BESEDE

Čeprav kombuča že nekaj let vztraja na vrhu lestvice mondenih osvežujočih napitkov, so številni še vedno nekoliko skeptični glede domače priprave.

Uvodnik

Kako diši poletje

piše: Urška Petelin

Vsi, ki radi kuhamo, imamo verjetno podoben tik: ko se sprehodimo mimo samoniklega zelišča, nam roka samodejno uide, razmrši listke in je v hipu pod nosom. Origano! Rožmarin! In tole, je to divji koromač? Mu ti praviš sladki komarček ali fenkel? Je to enako kot koper? Je pravilno koprc? Kako diši!

Po enem mesecu smo se vse članice ožjega uredništva spet sestale v pisarni in ugotovile, da med pogovorom o utrinkih letošnjega poletja pripovedujemo predvsem o vonjavah in okusih, o tem, kaj smo nabirale in kaj prvič jedle.

Manca je bila najbolj nabiralniško razpoložena. Na morju je nabirala divjo rukolo, morski koprc, šetraj in divji koromač, v gozdovih okoli Kranjske Gore je košaro napolnila z lisičkami, v sadovnjaku pa s slivami in ringloji. Slive je vložila po receptu iz Koroške (najdete ga na strani 15), ringloje je spekla v skutni piti (svoj recept deli z vami na strani 58). Njena kulinarična novost poletja: rožičev sladoled s figovim prelivom, ki jo je navdušil.

Ana je nabirala mlado koruzo, ki so jo spekli nad ognjem, sicer pa je raje počivala in uživala v trenutkih, ko otroci spijo. Med kulinarične izzive tega poletja je uvrstila ravno prav (ne)pečeno tuno na žaru.

Barbara nam je v uredništvo prinesla kozarec suhih oljk iz Brd, ki sta jih posušila njena strica (in zanje prejela priznanje). Neverjetne so, hkrati ravno prav slane, kisle, grenke in sladke, zato so pri meni zapisane kot najbolj slovenski umami okus doslej. O njih lahko več preberete v temi meseca, kjer med drugim najdete tudi recept za vložene suhe tepke. Te je Barbara prinesla z izleta v vasi Zasip pri Bledu. Njena kulinarična stalnica poletja (za nas pa novost): jajca na oko, začinjena s posušenimi koromačevimi cvetovi.

V naši družini imamo navado, da na morju nabiramo kapre. Z vsakega sprehoda s plaže prinesemo pest kaper, ki jih vložimo v domač vinski kis. Vsak dan dodamo še kakšno kapro in počasi se kozarci polnijo. Če imamo v nahrbtniku vilice in nož, z velikih kaktusov mimogrede odrežemo najbolj rdeče plodove opuncije. S počitnic obvezno prinesemo tudi suhe rožiče in samonikli origano, ki se s tistim z našega domačega zeliščnega vrta ne more primerjati. Morda tudi zato, ker diši po brezskrbnosti. Kulinarični poskus mojega poletja: zamrznjeni kosi lubenice, ki jih naribaš v granito.

Naj bo tudi jesen dišeča in topla.

Kuharski nasvet

Fižolova enolončnica s klobasnimi mesnimi kroglicami

Ostanke enolončnice lahko naslednji dan pogrejemo v plitvi kozici, nato pa v mešanico z žlico naredimo nekaj vdolbin. V vsako ubijemo 1 jajce, nato kozico pokrijemo in nežno kuhamo 5 minut, da beljaki zakrknejo, rumenjaki pa so še tekoči. Pojemo z opečenim kruhom, namazanim z maslom.

Kazalo vsebine

KRONIKA NEKEGA POLETJA

  • Figov džem
  • Bučkov kompot
  • Vloženi jurčki
  • Češplje z rumom v kompotu
  • Prge (tepke) v kisu

SEPTEMBER V KUHINJI

  • Poširane hruške s čokoladno omako
  • (Brez)alkoholni koktajl tiramisu
  • Španska piščančja enolončnica
  • Solata s semeni in tahinijevim prelivom
  • Ravioli z gozdnimi gobami
  • Mehiška skleda s steakom

ŽAR NA HITRO

  • Lignji na žaru s prelivom iz ožgane limone in kaper
  • Piščančji zrezki z limono in zelišči
  • Klobasice s hariso in medom na nabodalih

ENE TAKE POMAKE

  • Pomaka z modrim sirom in drobnjakom
  • Pomaka s peso, jogurtom in limeto
  • Žafranov aïoli na hitro
  • Pomaka s kumaro in meto

KOSILO Z JABOLKI

  • Bučno-jabolčna juha z ingverjem
  • Jabolčni čips
  • Opečeni kruhki s sirom
  • Svinjski file s porom, jabolki, gorčico in timijanom
  • Cvetača v solati z jabolki in orehi
  • Nabodala s piščančjo prekajeno s sirom in jabolki

DRUŽINSKI PIKNIK

  • Koruzna pogača s slanino in javorovim sirupom
  • Fižolova enolončnica s klobasnimi mesnimi kroglicami
  • Domača začimbna mešanica za fajite
  • Hotdogi z maksi čevapom in sladko-kislo čebulo
  • Mafini s sadjem in drobljencem

PITE ZA SLADKOSNEDE

  • Obrnjena jabolčna pita z robidnicami in kislo smetano
  • Pita s skuto in ringloji
  • Kokosova pita brez peke
  • Pita iz tankega vlečenega testa z vaniljevo kremo

NAUČIMO SE

  • Najboljša paradižnikova juha

PLITVI ŽEPI

  • Pikantne linguine s koromačem, sardinami in kaprami

OTROCI V KUHINJI

  • Kako pravilno pražimo in pečemo v ponvi
  • Quesadille s sirom in črnim fižolom

POGLED V KOZAREC

  • Kombuča še ni rekla zadnje besede
  • Kombuča (osnovni recept)
  • Malinova kombuča
  • Ananasova kombuča
  • Kombuča z limeto in ingverjem

ŠOLA OKUSOV

  • Amfiteater za mehurčke

RAZGLEDNICA IZ NEMČIJE

  • Unescova svetovna dediščina na zahodu Nemčije
  • Pogača fladenkuchen s porom in slanino

PIKA NA I: Zala Pungeršič