Dober tek 7/8 2023

  • Dišeče počitnice
  • Svežina iz kozarca
  • V ponvi ali na žaru
  • Mmm, morsko
  • Sivka in vrtnice
NAROČI SE

Tema meseca:

Svežina iz kozarca

piše: Barbara Slivnik

Predstavljajte si topel poletni večer. Ne pretopel, ravno pravšnji. Nežen vetrič, oddaljen šum morja ali čirikanje čričkov, notranji mir. V rokah držite orošen kozarec, tu in tam v njem zatrkljajo ledene kocke. Mar ni to sreča?

Naučimo se:

Testeninska solata po grško

Ko je zunaj vroče in se nam ne da kuhati, si pripravimo testeninsko solato. Okusno in lahkotno kosilo bo pripravljeno, kot bi mignil.

V pisanem svetu koktajlov lahko vsak poišče nekaj zase, trendi pa se kar naprej spreminjajo in razvijajo. Akterji na področju miksologije se zelo trudimo in hitro napredujemo, kar pa opazi vse več ljudi.

Gal A. Pilko

mojster miksologije

Druge vsebine

NA ŽARU ALI V PONVI

Da vreme ne bo pokvarilo načrtov, so tu recepti za jedi, ki jih lahko pripravimo na prostem (na žaru) ali v kuhinji (v ponvi).

SLADOLED NA PALČKI

Vsi se radi sladkamo s sladoledom na palčki. Pripravimo domačega v modelčkih, ki jih lahko uporabimo znova in znova.

Uvodnik

(Za)kaj kuhati poleti

piše: Urška Petelin

»Živijo, uspela sem kupiti jagnjetino, formage blanc, crème fraîche in kozji sir, da bomo čez vikend preizkusili recept za stran 60. Sivka je že zacvetela, ne?« Tako je zvenel klic moje mame dober teden pred tiskom poletne številke revije, ki jo ravnokar listate. Ker francoski beli sir formage blanc in smetana crème fraîche nista na voljo v vsaki trgovini in je kozjih sirov v ponudbi malo morje, želimo recepte večkrat preizkusiti, da lahko bralcem svetujemo, kako znamenite tuje jedi prilagoditi ponudbi slovenskih trgovin. Recepte preizkušamo vsi v uredništvu, tudi naši sorodniki (posebna zahvala gre našim mamam) in prijatelji. Ta mesec nam je živce kravžljala omaka claqueret, ki smo jo uspešno ukrotili in poslovenili. Kakšna taka jed se znajde v vsaki številki revije, zato je v naši družini »pridite na kosilo, preizkušamo recepte« eno najbolj klasičnih povabil, ki se ga že več kot 20 let vsakič razveselimo. Spet bo nekaj novega!

Ko tole pišem in se sredi prvega letošnjega vročinskega vala sprašujem, kaj kuhati poleti, je moja prva misel – nič! Seveda odgovor ne drži vode, če pa radi kuhamo in še raje dobro jemo. Stalnica običajnih jedilnikov se pri nas doma poleti povsem poruši: namesto v domači kuhinji smo nekaj tednov na majhnem otoku s še manjšo trgovino, odvisni od dnevnega ulova in dobrih odnosov z domačini, kakšen podaljšan vikend smo v kampu z majhnim gorilnikom, veliko smo tudi doma, vendar brez klime, zato kuhanje v hiši ni zaželeno. In ker se je projekt »letna kuhinja« zavlekel v september, bodo doma spet kraljevale hladne juhe gaspačo, sestavljene solate in kreacije iz ostankov poznih večernih kuhanj, ki se zgodijo napol na skrivaj.

Prejšnji mesec se me je dotaknila misel odličnega kuharja Luke Koširja iz restavracije Grič, ki je na letošnjem Slovenskem oglaševalskem festivalu sodeloval na Mastercardovi okrogli mizi o trajnosti v profesionalni kuhinji. Rekel je: »Če se strogo držiš letnih časov in sezonskih sestavin, te to močno omejuje. Omejevanje pa je gonilo kreativnosti.« Poleti nas sezonske sestavine niti najmanj ne omejujejo, lokacije in temperature pa precej. Zato omejevanje po chefovsko izkoristimo in napnimo središče za kreativnost! Katera jed na žlico je najhitreje pripravljena? Kumarični gaspačo! Kdaj je dovoljeno kuhati doma? Ponoči, če potem odpreš vsa okna in ugasneš luč! Kako se stvari hitreje skuhajo? V ekonom loncu! Kakšno količino bomo skuhali? Veliko, da bo dovolj za nekaj dni! Kaj naredimo z ostanki? Spremenimo jih v novo jed, da ne bo dolgočasno! Kaj naredimo, če se nam ne da kuhati? Povabimo se k sosedom na obisk!

Naj bo poletje, ki je pred nami, polno kreativnosti, novih receptov, užitkov in druženja. Tudi sodelavci uredništva odhajamo na dopust, zato se znova beremo septembra.

Dober tek, poletje!

Kuharski nasvet

Hrustljavo ocvrti lignji z omako aïoli z žafranom

Ostanke ocvrtih lignjev in omake aïoli lahko uporabimo kot nadev za imeniten sendvič. Štručko prerežemo na pol, jo namažemo z omako, dodamo narezano zeleno solato, nato pa še lignje (hladne ali pogrete).

Kazalo vsebine

SVEŽINA IZ KOZARCA

  • Froze
  • Pikantna margarita
  • Punč s kumaro, meto in melono
  • Kola s sladoledom (float)
  • Thandai
  • Sirup iz bezgovih jagod

POLETJE V KUHINJI

  • Sirčkova torta z drobljencem in breskvami
  • Puding s semeni čija, jogurtom in ribezom
  • Krema iz temne čokolade in misa s karamelno omako, sladoledom ter hrustljavim posipom
  • Banana split v kornetu
  • Bučkina juha z meto
  • Sir za žar s figami, rukolo in orehi
  • Svinjski medaljoni, nadevani z grojerjem in žajbljem
  • Piščančji giros
  • Burger Piščančje sanje

NA ŽARU ALI V PONVI

  • Veganska nabodala z omako iz indijskih oreškov in dimljene paprike
  • Biftki in krompirček z gorčično majonezo
  • Polpeti iz svinjine z redkvično prilogo

PLITVI ŽEPI

  • Zelenjava na žaru z belim fižolom in veganskim pestom

POLETNO KOSILO

  • Ribe na žaru z limono in rožmarinom
  • Mladi krompir z dimljeno papriko
  • Fižolova solata z zelišči
  • Salsa iz pečene rdeče paprike in pesta

MMM, MORSKO

  • Hrustljavo ocvrti lignji z omako aïoli z žafranom
  • Solata iz Nice

NAUČIMO SE

  • Najboljša paelja

PARADIŽNIKI

  • Polnjeni paradižniki na način puttanesca
  • Narastek iz blitve, pečenih paradižničkov in rikote
  • Paradižnikova solata po špansko

CVETLIČNA POJEDINA

  • Razprto jagnječje stegno s sivko, medom in omako claqueret
  • Kolački s pistacijami, medom in vrtnicami

TRAJNOSTNA KUHINJA

  • Sladoled na palčki z limeto in kokosom
  • Sladoled na palčki z mangom, čilijem in tekilo
  • Sladoled na palčki z marelicami, kardamomom in pistacijo
  • Sladoled na palčki z likerjem Pimm's

OTROCI V KUHINJI

  • Kako pravilno kuhamo
  • Testeninska solata po grško

POGLED V KOZAREC: Pšenično pivo za vsako vreme

ŠOLA OKUSOV: Najboljša pica? Vaša!

KULINARIČNE NOVICE

  • Zakuhano
  • Pestre aktivnosti društva JRE

PIKA NA I: Gal A. Pilko