Dober tek 3 2023

  • Nekaj svežega
  • Zajtrk za gregorjevo
  • Šunka z misovo glazuro
  • Orehova potica po korakih
  • Italijanska velikonočna golobica
NAROČI SE

Tema meseca:

SVEŽ POGLED

piše: Barbara Slivnik

Konec koledarske zime prinaša vznemirjenje novih začetkov. Sveže zelenje narave in razigrano ptičje petje nas napolni z energijo in zagonom. Izkoristiti ju velja za vpeljavo sprememb, ki bodo naredile naše življenje še bolj zeleno in vedro.

VELIKONOČNA POTICA

Tokrat se bomo potice lotili po korakih, da bo uspela tudi začetnikom. Kaj pravite na orehovo?

Zelo sem ponosen na uspehe, ki smo jih dosegli z ekipo, zdaj pa si želim povedati in ponuditi nekaj novega, se izraziti na nov način.

Jorg Zupan,

kuharski mojster

Druge vsebine

FINE JEDI IZ PEČICE

Tokrat bomo kosilo pripravili v pečici in s kar najmanj posode, da nam ne bo treba veliko pomivati in bomo prijaznejši do okolja.

V KUHINJI Z OTROKI

Še pred prvim dnevom pomladi se na gregorjevo, 12. marca, ženijo ptički. Letos je to nedelja – kot nalašč za ljubek sladek družinski zajtrk.

Uvodnik

28 let

piše: Urška Petelin

Vse najboljše za nas! Že 28 let gradimo odnos z bralkami in bralci, s katerimi nas povezuje ljubezen do kuhanja, branja, odkrivanja in raziskovanja. Nekateri rekorderji skuhate kar večino jedi iz naše revije, drugi ste si zadali cilj, da skuhate vsaj pet receptov iz vsake številke, tretji Dober tek samo prelistate in pustite, da vas recepti in članki navdihnejo za ustvarjanje lastnih avtorskih jedi. Veliko vas recepte v reviji označi, da počakajo na dan, ko boste imeli več časa za dolgo vzhajanje, počasno peko in veselo družbo. Včasih vas prepriča lepa fotografi ja, drugič neznana mešanica začimb, za katero ugotovite, da je v resnici dostopna v trgovinah, le opazili je niste še nikoli. Zgodi se, da težko preberete tuje zveneče ime jedi, a ob receptu najdete razlago, od kod takšno poimenovanje in zakaj ga ne gre sloveniti. Vse to so resnični vtisi o reviji, ki so mi jih zaupali naši bralci in ki jim z veseljem prisluhnem. Pred kratkim mi je prijateljica razkrila še en način uporabe naše revije, ki ga doslej nisem poznala – z revijo Dober tek osnovnošolec rad vadi

glasno branje. Ponosna sem, da kljub hitrosti, s katero drvijo mimo nas meseci, in kljub nuji po optimizaciji dela na vseh področjih v uredništvu revije Dober tek vztrajamo pri kakovosti, natančnosti in skrbi za slovenski jezik ter razvoju kulinaričnega besedišča. Ste vedeli, da vsak recept in članek v reviji pred tiskom preberejo vsaj štiri osebe? (Ne nazadnje revijo berejo tudi osnovnošolci.)

Naši bralci ste tisti, ki po receptih brskate tudi na spletu, a je kljub priročnosti klikanja za vas stik s papirjem pristnejši: ker prijetno zašelesti pod prsti, ker revija lepo paše na mizico ob kavču in predvsem ker se je včasih prav fi no oddaljiti od zaslonov.

V uredništvu si bomo ta mesec privoščili velik kos torte. A ne iz številke, ki jo listate. Kot že velikokrat doslej bomo priložnost za peko in skupinsko degustacijo raje izkoristili za preizkušanje receptov, ki bodo objavljeni v eni od prihodnjih številk. Dober tek!

 

Kuharski nasvet

Svinjska pečenka s pikantno klobaso in dušen fižol z zelenjavo

Svinjska koža je lahko zelo žilava, a če jo prebodemo, bo vročina lažje prodrla vanjo, zato bo postala lepo hrustljava. Najbolje je, da jo zarežemo z ostrim nožem, tako da naredimo dolge zareze po vsej površini v razmakih približno 1 cm.

Kazalo vsebine

TEMA MESECA: SVEŽ POGLED

  • Juha iz vodne kreše in hrustljave palčke s sirom in indijskimi oreški
  • Rdeča solata s čebulnim prelivom
  • Yakisoba s kozicami
  • Masleni romb s pirejem iz zelene in kaprnimi drobtinami
  • Zelena pomladna pica
  • Čemažev kruh s sodo
  • Kupa s španskimi vetrci, jagodami in belo čokolado

MAREC V KUHINJI

  • Rjavčki s pivom Guinness
  • Zelenjavna juha s pestom
  • Brstični ohrovt v solati
  • Riba s krompirčkom (fish & chips) malo drugače
  • Yorkshirski kipnik s klobasami (toad-in-the-hole)
  • Puhaste soparjene štručke

PLITVI ŽEPI

  • Polpeti iz korenja, kumina in fete s peteršiljevim jogurtom

TRAJNOSTNA KUHINJA: FINE JEDI IZ PEČICE

  • Svinjska pečenka s pikantno klobaso in dušen fižol z zelenjavo
  • Pečen piščanec in dofineški krompir s parmezanom in timijanom
  • Pečena nadevana buča z zeliščno pistacijevo salso
  • Veganska rdeča pesa po burgundsko

PREPROST POMLADNI JEDILNIK

  • Hrustljavi kruhki s fižolovim namazom
  • Solata iz mariniranega koromača in rukole
  • Pikantni dušeni lignji s testeninami in školjkami

NEKAJ SLADKEGA …

  • Kremice iz bele čokolade in jagodičja s pistacijevimi piškoti
  • Osnovno testo za piškote
  • Mavrični piškoti
  • Zviti cimetovi piškoti
  • Vaniljevi stolpiči
  • Obrnjena torta z ananasom in češnjami
  • Jabolčne vrtnice

V KUHINJI Z OTROKI

  • Ptički iz palačink in sadja

VELIKA NOČ

  • Pečena šunka z misovo glazuro

NAUČIMO SE

  • Orehova potica

ITALIJANSKA KUHINJA: Velikonočna znanilka pomladi: colomba di Pasqua

  • Velikonočna golobica

RAZGLEDNICA IZ NEMČIJE: Teci, zajček, teci

POGLED V KOZAREC: Ali nam barva piva sploh kaj pove?

ŠOLA OKUSOV: Odprte in zaprte gostilne

NA POTEP: Radovljica, mesto sladkih razvad

KULINARIČNE NOVICE: Zakuhano

PIKA NA I: Jorg Zupan