Dober tek 3 2024

  • Velika noč
  • Zamisli z vloženimi ribami
  • Najboljša veganska torta
  • Prigrizki za navijače
  • Vodni kefir
NAROČI SE

Tema meseca:

Veseli vuzem

piše: Barbara Slivnik

Vuzem, staro slovensko ime za veliko noč, počasi tone v pozabo. Beseda naj bi izvirala iz glagola vzeti in pomenila 'ponovno vzeti meso', prvič po pustnem karnevalu, ko naj bi na pepelnično sredo opustili meso, s tujimi besedami carne levare. Med vsemi prazniki je ravno velika noč ohranila največ posebne prepoznavnosti v kulinariki, saj so izbrane jedi in z njimi povezana tradicija prežete s skritimi pomeni in ustvarjalnostjo.

Naučimo se:

SVINJSKA TERINA

Terina res ni jed, ki bi jo pripravljali vsak dan, je pa izjemnega okusa in ravno pravšnja, da jo postrežemo ob posebnih priložnostih.

Pomembno je ohranjati tradicionalne recepte in domače običaje, česar se iz teorije v prakso loteva Sara Kališnik Hintz na svojem blogu Slovenian Kitchen, kjer svojo ljubezen do slovenske kulinarike deli s svetom z objavo čudovitih fotografij, receptov in zgodb.

Sara Kališnik Hintz

Avtorica bloga Slovenian Kitchen

Druge vsebine

RIBE FINE

Vložene ribe, pa naj bodo iz pločevinke ali kozarca, so prave junakinje kuhinjske omarice. Vedno jih imamo v shrambi in rešijo nas iz marsikatere zagate – ko ne vemo, kaj bi na hitro pripravili za večerjo, ali ko se nenapovedano prikažejo gostje in bi radi naredili nekaj posebnega.

SLADKA POMLAD

Marec ponuja številne priložnosti za sladkanje: dan žena, gregorjevo, prvi pomladni dan, materinski dan, veliko noč … Da ne bomo vedno postregli z isto klasiko, je tukaj nekaj drugačnih zamisli.

Uvodnik

Izziv praznikov

piše: Urška Petelin

V uredništvu revije Dober tek imajo tisti prazniki, pri katerih je kulinarika v ospredju, prav poseben status. Tudi čas v uredništvu takrat teče precej drugače: ko vi še nabirate kostanj, se mi že lotevamo praznične peke, ko uresničujete novoletne zaobljube, mi že cvremo fl ancate, in ko maškare jedo krofe, mi barvamo pirhe. Božična, pustna in velikonočna številka revije so za nas največji izziv. Ker se neradi ponavljamo, so uredniški sestanki v mesecih pred prazniki precej daljši. Na njih iščemo ravnovesje med tradicijo in novostmi, med že raziskanim in tistim, česar se še nikoli nismo lotili. Začnejo se z dvomi, kolikokrat lahko sploh še pripravimo nov nabor receptov za pustno cvrtje, kolikokrat še lahko pišemo o velikonočnih jedeh. Na koncu vedno najdemo odgovor, ki je vsako leto za eno številko višji.

Ta mesec revija Dober tek praznuje 29. rojstni dan. Lepa, skoraj okrogla številka, ki nas navdaja s ponosom in nam daje nov zagon. Tudi naša revija je del slovenske kulinarične tradicije.

V teh treh desetletjih smo spremljali ljubiteljske in profesionalne kuharje, prinašali trende, razbijali mite in predvsem prispevali k bolj raznolikim in okusnejšim jedem na slovenskih krožnikih. Vsi naši bralci imate vsaj eno skupno točko: resnično radi kuhate. Verjetno ni bralca, ki bi pripravil prav vse recepte iz ene številke revije (če je, lepo vabljen na kavo v uredništvo), gotovo pa je revija vsem vir kuharskega in kulinaričnega navdiha. To nas veseli.

Tisti, ki ste z nami že dolgo, veste, da je revija kar nekaj let nosila slogan Kuhanje je užitek. Pred prihajajočim najzahtevnejšim zajtrkom v letu obudimo ta slogan: nič hudega, če nadev v potici ne bo enakomerno razporejen, če bo testo odstopilo od šunke, če bo hren premalo oster, jajca razpokana in odtis regratovega lista zamaknjen. Pomembno je, da je kuhanje užitek.

Kuharski nasvet

Travniška solata

Preden zaužijemo surove koprive, jim moramo odstraniti žgalne laske, ki povzročijo reakcijo – nas 'opečejo'. Liste koprive položimo na krpo in jih temeljito povaljamo z valjarjem ali jih zmanemo v rokah z rokavicami.

Kazalo vsebine

VESELI VUZEM

  • Pirhi v teranu
  • Pinca
  • Lemberška velikonočna mlinčna potica
  • Velikonočna glazirana šunka z medom
  • Topla hrenova omaka
  • Jabolčni hren
  • Velikonočna prata (budl)
  • Fulje
  • Loška smojka
  • Puranja šunka v testu

MAREC V KUHINJI

  • Marmorni kolač s temnim pivom za dan svetega Patrika
  • Cvetačna kremna juha in kolački s slanino
  • Travniška solata
  • Fritata s pehtranom, gobami in klobaso
  • Pečena trska s češnjevim paradižnikom in zelenimi oljkami
  • Steak s peperonato

PISANA ZELENJAVA

  • Pita s pečenim korenčkom in umešano feto
  • Mlado zelje v solati s peteršiljem in modrim sirom
  • Kruhki, obloženi s kuhanimi jajci, avokadom in na hitro okisanimi redkvicam

JUNAKI KUHINJSKE OMARICE

  • Tunova pašteta iz Nice
  • Ušesca s karamelizirano čebulo in sardoni
  • Topla solata s pečeno papriko, sardinami in čabato

SLADKA POMLAD

  • Jagodna kremšnita
  • Čokoladno-lešnikovi zajčki iz kvašenega testa
  • Rezine cheesecake na oko
  • Hrustljava cimetova srčeca

TIRAMISU PRAZNUJE

  • Čokoladna torta tiramisu (tortamisu)
  • Tiramisu s palačinkami (palačinkamisu)
  • Tiramisu s pivom (pivomisu)

VEGAN ZA VSAJ EN DAN

  • Veganska torta za rojstni dan

PLITVI ŽEPI

  • Rižota s paradižnikom in maskarponejem

NAUČIMO SE

  • Svinjska terina

V KUHINJI Z OTROKI

  • Panuozzo
  • Popolni pesto

PRIGRIZKI ZA NAVIJAČE

  • Mocareline palčke s pikantno pomako
  • Hrenovke v koruznem plaščku (corn dogs)
  • Limonovo-česnova majonezna pomaka
  • Jogurtova pomaka s hariso
  • Krompirček s koprom in parmezanom

POGLED V KOZAREC

  • Lahkotno in mehurčkasto z vodnim kefirjem
  • Osnovni vodni kefir
  • Vodni kefir z limono in ingverjem

KULINARIČNE NOVICE

  • Zakuhano

ČOKOLADNA RAZGLEDNICA

  • Pomladne sladkosti s pogledom na Julijce

ŠOLA OKUSOV

  • Neudobno, zapleteno, kompleksno? Ne, dobro!

PIKA NA I: Sara Kališnik Hintz