Sestavine

testo

 • 175 g mrzlega masla
 • ščepec soli
 • 250 g moke
 • 100 g sladkorja v prahu
 • lupina 1 limone
 • 1–2 žlički limonovega soka
 • 1 velik rumenjak
 • moka za delovno površino
 • limonov sladkor ali sladkor v prahu za posip

nadev

 • 75 g masla sobne temperature
 • 200 g sladkorja v prahu
 • 100 g limonove kreme*

Priprava

1.

Maslo narežemo na koščke. V multipraktiku ga zmešamo z moko in ščepcem soli, dokler ne dobimo mešanice, podobne finim drobtinam. Dodamo sladkor in nastrgano limonovo lupino ter znova mešamo. Prilijemo še limonov sok, dodamo rumenjak in mešamo, da se začne testo v kepicah oprijemati rezila. V kratkih, hitrih intervalih mešamo naprej, da nastanejo večje kepe testa. Stresemo ga na delovno površino in ga na kratko pognetemo v gladko kroglo – ne gnetemo predolgo, sicer bo postalo trdo. Razdelimo ga na 2 enaka dela in ju sploščimo v ploščata hlebčka, ju zavijemo v prozorno kuhinjsko folijo in za najmanj 30 minut položimo v hladilnik. Dva velika, plitva pekača obložimo s papirjem za peko.

2.

Testo vzamemo iz hladilnika približno 15 minut prej, preden ga bomo razvaljali. Z moko narahlo potresemo delovno površino in valjar. Odvijemo en kos testa in ga razvaljamo največ 2 mm na debelo. Z modelčkom, ki ima premer 6 cm, izrežemo kroge (približno 15 jih bo) in jih prenesemo na pekač s paletnim nožem.

3.

Odvijemo in tako kot prvo razvaljamo še drugo polovico testa na enako debelino. Izrežemo 15 krogov in jih prenesemo na drugi pekač. Z majhnim okroglim modelčkom (premera 1 cm) ali z nastavkom vrečke za brizganje izrežemo luknjice na sredini 15 piškotov. Pekača ohlapno prekrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in ju za 15 minut postavimo na hladno. Pečico segrejemo na 180 °C.

4.

Piškote pečemo 15 minut; sredi peke položaj pekačev zamenjamo. Ko jih vzamemo iz pečice, jih 5 minut pustimo na pekačih, nato jih prenesemo na kuhinjsko mrežico in počakamo, da se popolnoma ohladijo.

5.

Medtem pripravimo nadev. V skledo damo maslo, sladkor in polovico limonove kreme, vse skupaj pretlačimo, nato pa zmešamo z električnim mešalnikom. Kremo damo v vrečko za brizganje in ji odrežemo vrh, da nastane odprtinica, široka 1 cm. Preostalo limonovo kremo damo v drugo vrečko za brizganje in na vrhu naredimo malo manjšo odprtinico. Piškote, ki imajo v sredini luknjico, po vrhu potresemo z malo limonovega sladkorja ali sladkorja v prahu.

6.

Na cele piškote najprej ob robu nabrizgamo kupčke limonovega nadeva, nato pa na sredino preostalo limonovo kremo. Na vrh nadeva položimo piškot, potresen s sladkorjem. V pločevinasti škatli jih lahko hranimo tri dni.

Limonova krema

(200 g oz. 1 kozarček)

 1. Nastrgano limonovo lupino in sok 2 limon ter 100 g sladkorja in 50 g masla damo v nepregorno skledo in jo namestimo nad kozico z vodo, ki narahlo vre. Občasno pomešamo, dokler se maslo ne stopi. Nato z majhno metlico ali vilicami vmešamo 2 razžvrkljani jajci. Vse skupaj na kuhalniku nežno mešamo kakih 10 minut, dokler se ne zgosti v kremo.
 2. Kuhano kremo pretlačimo skozi cedilo v čist lonček, da odstranimo koščke limonove lupine, nato jo nalijemo v sterilizirane kozarčke. V hladilniku se ohrani 2 tedna.
23