Dober tek 4 2024

  • V družbi pomladi
  • Slaščičarske kreme od A do Ž
  • Nedeljsko kosilo
  • Iz kotlička diši
  • Freeganstvo
NAROČI SE

Tema meseca:

Iz take so snovi kot sanje

piše: Barbara Slivnik

Na pomlad si dovolimo sanjati. Narava v polnem razcvetu nas navdihne za razmislek o življenju, ki bi lahko bilo. Življenju, ki bi teklo gladko kakor po maslu, polnem, darežljivem, finem kot žamet. Čakajte, čakajte, govorimo o življenju ali o kremah za slaščice?

Naučimo se:

Angleška krema

Angleško kremo mora poznati vsak slaščičar!

Svet potrebuje več zagnanih inovatorjev, ki iščejo rešitve za vsakodnevne izzive in verjamejo, da lahko z dobrimi idejami in povezovanjem spreminjamo svet na bolje. Eden takšnih je tudi Marcel Nahtigal, ki je svojo podjetniško pot usmeril v inovativne načine za spopadanje s čezmernimi količinami zavržene hrane in zmanjšanje negativnega vpliva na okolje.

Marcel Nahtigal

Soustanovitelj podjetja Krožnik

Druge vsebine

NEDELJSKO KOSILO V NAJBOLJŠI DRUŽBI

Tokratna zvezda kosila bo nadevana jagnječja krona, ki je eden najbolj elegantnih kulinaričnih trendov. Da bodo krožniki še lepši, bomo zraven postregli pisane pomladne priloge.

POZNI ZAJTRK

Toplo pomladno sonce kliče k posedanju na balkonih in terasah ter druženju ob odličnem poznem zajtrku. Pospremili ga bomo z najboljšimi slanimi ter sladkimi jedmi za brunch.

VELIKONOČNE ZAMISLI IZ OSTANKOV

Po veliki noči poskrbimo, da nič ne gre v nič, in porabimo vse kose šunke, pozabljene pirhe in druge ostanke. Če jih spremenimo v nove jedi, prispevamo k zmanjševanju količine zavržene hrane. Pa še zelo ustvarjalni smo lahko pri tem.

Uvodnik

Najdražja hrana je zavržena hrana

piše: Urška Petelin

Koš za smeti je spet poln. Skuti je spet potekel rok uporabe. Ajvar z zadnjega piknika je splesnel. Ta teden je na poti v smetnjak že tretja vrečka bioloških odpadkov. Račun za nakup živil pa je bil spet nesramno visok.

Kako je možno, da se že leta vrtimo okrog enakih pogovorov, vprašanj in statistik o količini zavržene hrane, pa se nič ne spremeni? Danes imamo veliko več znanja o pametnih nakupih, razliki med rokom uporabe, zapisanim kot ‘porabiti do’ in ‘uporabno najmanj do’, o ločevanju odpadkov in potrošništvu, ki neumorno oblega Zemljo s smetmi. Pa tega kot družba še kar ne moremo ponotranjiti in nas je potem 22. aprila ob dnevu Zemlje in 24. aprila ob slovenskem dnevu brez zavržene hrane nekoliko sram, ker smo del problema. Smo del žalostne statistike. Ko ta dva dneva slavljenja Zemlje mineta, brez slabe vesti naprej nakupujemo in smetimo. Jabolko spet ves teden potuje v službo in nazaj, dokler namesto kot zdrava malica ne konča kot nagnit odpadek. Do naslednjega aprila, ko nas bo spet vsaj malo sram.

Zato bi morali velik poklon nameniti tistim, ki so dovolj načelni in pogumni, da je njihova vest aprila čista. Ljudem, ki premišljeno nakupujejo in oblikujejo svoje jedilnike. Gostincem, ki z domišljijo porabijo vse dele živila. Trgovcem, ki izdelke tik pred iztekom roka uporabe podarijo. In posameznikom, ki razumejo, da hrana ni za v smeti. V tej številki predstavljamo zanimiv način prehranjevanja, poimenovan freeganstvo, ki se umika od potrošništva in (med drugim) temelji na prehranjevanju z živili, ki bi sicer končala v smeteh.

Ko preštevamo cente v ‘najcenejši košarici’, ne razmišljamo o tem, da bo najcenejša skuta v resnici najdražja, če bo ostala pozabljena v temnem kotu hladilnika. Draga bo za nas, ker smo dva evra vrgli v zrak, in draga bo za Zemljo, ker smo zanjo porabili toliko vode, krme, energije, človeškega dela, embalaže in na koncu ustvarili še strošek s predelavo odpadka. Nekdo drug bi bil te skute, odkrite pravočasno, vesel.

Morda pa bo naslednjega aprila vse drugače.

Kuharski nasvet

Čokoladne kocke brez peke

Če želimo porabiti zajčke in druge mlečne velikonočne čokoladice, izpustimo med ali agavin sirup, saj je mlečna čokolada slajša od temne.

Kazalo vsebine

IZ TAKE SO SNOVI KOT SANJE

  • Angleška krema
  • Klasični crème brûlée
  • Slaščičarska krema
  • Diplomatska krema
  • Osnovna maslena krema
  • Čokoladna maslena krema
  • Maslena krema s kremnim sirom
  • Maslena krema s kondenziranim mlekom
  • Jagodni kolački z masleno kremo
  • Limonova krema
  • Pavlova z limonovo kremo
  • Vsestranski ganaš
  • Tartufi iz belega ganaša
  • Čokoladni kolač z marcipanom in ganašem

APRIL V KUHINJI

  • Pistacijeva linška pita z malinovo marmelado
  • Obrnjen korenčkov kolač
  • Paradižnikova juha z rižem
  • Solata s čičerko in prelivom z dimljeno papriko
  • Pire s čemažem in šparglji z žara ter leča s citrusi in pehtranom
  • Kremne testenine z rakci
  • Riba iz pečice s krompirjem in paradižnikom
  • Piščanec stroganov
  • Praženi rezanci z govedino po šanghajsko

NEDELJSKO KOSILO V NAJBOLJŠI DRUŽBI

  • Jagnječja krona z oljčno-zeliščnim nadevom
  • Pečen mladi krompir z limono in zelišči
  • Pečen korenček s pestom
  • Pečene redkvice s česnom
  • Borovničevi kipniki z limonovo omako

POZNI ZAJTRK

  • Pogača z dimljenim lososom
  • Tacos za zajtrk
  • Pletenica z borovnicami in kremnim sirom
  • Ocvrte šnite s kavo in čokolado

NAUČIMO SE

  • Krušne kroglice s sirom in česnom

TRAJNOSTNA KUHINJA

  • Nadevana jajca
  • Juha z ostanki velikonočne šunke

V KUHINJI Z OTROKI

  • Čokoladne kocke brez peke

PLITVI ŽEPI

  • Krompirjeva tortilja

KLASIKA DRUGAČE

  • Enolončnica iz kotlička

POGLED V KOZAREC

  • Mimoza

ŠOLA OKUSOV: Avstrijska gostilniška kultura

SMUČARSKA RAZGLEDNICA: Gourmet Cup Ljubljana

KULINARIČNE NOVICE: Poli, vse najboljše za 50. rojstni dan!

DAN BREZ ZAVRŽENE HRANE: Freeganstvo, umik od potrošništva

PIKA NA I: Marcel Nahtigal