Sestavine

  • 500 g krompirja
  • 1,5 l vode
  • 500 g svežih gob (ali 50 g suhih)
  • 2 zvrhani žlici masti ali 3 žlice olja
  • ½ čebule
  • 1,5 žlice moke
  • sol
  • mleta paprika
  • semena kumine
  • 1–2 žlici kisa (po želji)
  • 4 žlice kisle smetane
  • peteršilj za posip

Priprava

1.

Krompir operemo, olupimo, narežemo na kocke in damo kuhat v slan krop. Gobe dobro očistimo, operemo in zrežemo na listke. Dodamo jih krompirju.

2.

Ko se krompir nekoliko zmehča, naredimo prežganje. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. V ponvici segrejemo mast ali olje, dodamo čebulo in jo prepražimo. Posujemo z moko, dobro premešamo, svetlo prepražimo, dodamo nekaj žlic mrzle vode in prežganje razkuhamo. Zlijemo ga h gobam, obaro začinimo s soljo, mleto papriko, kumino in kisom ter še malo pokuhamo. Razdelimo jo na krožnike, v vsak krožnik dodamo žlico kisle smetane, jed posujmo s sesekljanim peteršiljem in postrežemo.

Nasvet

Če uporabimo suhe gobe, jih pred uporabo namočimo, nato jih ožmemo in dodamo krompirju. Namesto s prežganjem lahko juho zgostimo s podmetom iz smetane in moke.

4