Palačinkasta torta z limonovim prelivom
Palačink ni nikoli preveč!
Palačinkasta torta z limonovim prelivom
Palačink ni nikoli preveč!
Recept je objavljen v reviji Dober tek, April 2019
ČAS PRIPRAVE: 35 min + 1 ura za hlajenje
KOLIČINA: za 12 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
palačinke
- 100 g moke
- 2 veliki jajci
- 3 dl mleka
- 1 žlica stopljenega masla
- ščep soli
- maslo za peko
nadev
- lupina 1 limone
- 250 g maskarponeja
- 2,5 dl sladke smetane
- 50 g sladkorja
preliv
- 115 g sladkorja v prahu
- sok 2 limon
Priprava
V skledo ali večji vrč damo moko, jajci, mleko, žlico stopljenega masla in sol ter z metlico zmešamo v gladko testo.
Če imamo čas, mešanico za palačinke postavimo na stran za 30 minut, sicer pa jih spečemo takoj.
Ponev s premerom 15 do 16 cm segrejemo pri zmerni temperaturi in jo s papirnato brisačo premažemo z malo stopljenega masla. Ko je vroča, spečemo palačinke; pečemo jih minuto na vsaki strani, da postanejo zlato rjave, in pečene sproti shranjujemo v nekoliko ogreto pečico, da ostanejo tople. Dobiti moramo 12 palačink.
Pripravimo nadev. Vse sestavine zmešamo z električnim mešalnikom, da dobimo napol stepeno zmes, ki jo še vedno lahko mažemo. Bolj ko jo bomo stepli, teže jo bomo namazali na palačinke. Gostoto lahko sproti prilagajamo, tako da nadev še nekoliko zmešamo ali pa dodamo malo sladke smetane, če ga želimo razredčiti.
Na vsako palačinko položimo 2 do 3 žlice nadeva, ki ga enakomerno namažemo do roba. Izmenično sestavljamo palačinke in plast nadeva; vrh premažemo z nadevom. Torto postavimo v hladilnik za eno uro, lahko pa jo pustimo tam tudi čez noč.
Medtem naredimo preliv. Sladkor, limonov sok in 1 dl vode zavremo, da se sladkor stopi in nastane sirup. Pustimo, da se ohladi.
Če želimo, obod ohlajene torte obrežemo z ostrim nožem, da se plasti lepo vidijo. Prelijemo z limonovim sirupom, narežemo na kose in postrežemo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.