Sestavine

  • 500 g bele pšenične moke, najbolje namenske za kruh
  • 1 zavitek (7 g) suhega kvasa ali 21 g svežega
  • 1 žlička soli
  • 2 žlici oljčnega olja in še malo za skledo in pokapanje
  • prgišče lističev bazilike
  • 2 krogli mocarele po 125 g
  • 2 žlici popraženih pinjol
  • 3 žlice bazilikinega pesta
  • groba morska sol ali solni cvet za posip

Priprava

1.

Moko, kvas in sol damo v veliko skledo (pazimo, da se kvas in sol ne dotikata). Prilijemo 3,5 dl mlačne vode in oljčno olje ter s kuhalnico zamesimo v mokro, elastično testo. Nato testo gnetemo v samostoječem mešalniku 5 minut oziroma toliko časa, da se ne lepi več na stene posode. Testo lahko gnetemo tudi z rokami, in sicer 10 minut na lahno pomokani delovni površini.

2.

Testo damo v rahlo naoljeno skledo, pokrijmo s čisto, vlažno kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati 1 uro ali toliko časa, da podvoji prostornino.

3.

Pekač velikosti 20 x 30 cm obložimo s kosom zmečkanega papirja za peko. Testo prerežemo na pol in ga polovico čim bolj rahlo pritisnemo v pekač ter ga raztegnemo, da sega do robov pekača. Obložimo ga z baziliko, mocarelo in pinjolami, nato nanj položimo drugi kos testa. Pokrijemo in pustimo vzhajati 1 uro oziroma toliko časa, da je testo rahlo in naraslo.

4.

Medtem pečico segrejemo na 200 °C. V vzhajano pogačo s prstom vtisnemo vdolbine; če vdolbine ostanejo, je testo pripravljeno; če izginejo, pogačo pustimo vzhajati še nekaj časa. Vdolbine nadevamo s pestom in pogačo posujemo z malo grobe morske soli ali solnega cveta in pokapamo z oljčnim oljem.

5.

Na zgornjem vodilu pečice pečemo 25 do 30 minut, da se zlato rjavo zapeče; med peko ne odpiramo pečice.

6.

Pečeno pogačo prenesemo na kuhinjsko mrežico in pustimo, da se popolnoma ohladi. Na piknik odnesemo celo ali pa jo narežemo na 10 do 12 kosov.

Zeleni namig

Pogačo, ki nam po izletu ostane, nikar ne zavržemo! Lahko jo pojemo naslednji dan ali jo zamrznemo. Ko jo bomo počasi odtajali in malce pogreli v ponvici, pečici ali mikrovalovki, bo skoraj kot sveže pečena!

Nasvet

Drugo vzhajanje pogače (v pekaču) lahko opravimo čez noč. Nadevano pogačo pokrijemo z rahlo naoljeno prozorno kuhinjsko folijo in damo vzhajat v hladilnik, zjutraj bo pripravljena za peko. Preden jo postavimo v pečico, jo 1 uro pustimo na sobni temperaturi.

2