Sestavine

krhko testo

  • 125 g masla
  • 200 g moke in še malo za delovno površino
  • 60 g sladkorja
  • 1 rumenjak

nadev

  • 4 dl polnomastnega mleka
  • 70 g sladkorja
  • semena iz 1⁄2 vaniljevega stroka
  • 4 jajca
  • 20 g moke
  • 20 g koruznega škroba
  • 1⁄2 dl sladke smetane
  • 400 g jagod
  • 5 žlic jagodne marmelade
  • prgišče listov bazilike (zlasti lepi so lističi drobnolistne grške bazilike)

Priprava

1.

Za testo damo v multipraktik na kocke narezano maslo in moko ter zmeljemo v drobtinasto zmes. Dodamo sladkor in rumenjak in zmešamo, da nastane testo. Zavijemo ga v prozorno kuhinjsko folijo in damo v hladilnik za najmanj eno uro. Na pomokani delovni površini ga razvaljamo na debelino približno 3 mm, nato z njim obložimo podolgovat model za pite (12 x 35 cm) in postavimo v hladilnik za 30 minut.

2.

Pečico segrejemo na 180 °C. Testo v modlu obložimo s papirjem za peko in vanj vsujemo suh fižol. Pečemo 25 minut, da testo dobi barvo svetlega biskvita. Odstranimo fižol in papir. Po potrebi testo še malo dopečemo, da postane hrustljavo.

3.

Medtem ko se testo peče, pripravimo nadev. V kozici zavremo mleko, sladkor in vaniljo. V skledi stepemo jajca, moko in škrob ter prelijemo z mlekom; ob tem ves čas stepamo. Mešanico prelijemo nazaj v kozico in jo kuhamo, da nastane gosta in sijoča krema. Pretlačimo jo skozi fino sito in pustimo, da se ohladi. Medtem stepemo smetano toliko, da obdrži obliko, ter jo narahlo vmešamo v kremo.

4.

Ko se testo ohladi, ga premažemo s kremo. Jagode narežemo na rezine in z njimi obložimo pito. Marmelado zavremo z nekaj žlicami vode, jo povremo, da nastane gladka glazura, in z njo premažemo jagode. Posujemo z lističi bazilike in postrežemo.

3