Sestavine

  • 1 jajčevec
  • 1 bučka
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 2 paradižnika
  • 200 g sira feta
  • 200 g kuhane čičerke (lahko iz pločevinke)
  • 100 g oliv kalamata
  • 50 g na soncu posušenih paradižnikov (v olju)
  • 1⁄4 kumare
  • 1 rumena paprika
  • majhen šopek mete
  • majhen šopek kopra
  • sol

preliv z marinirano čebulo

  • 1 rdeča čebula
  • 1⁄2 žličke koriandrovih semen
  • 1⁄2 dl belega vinskega kisa
  • sok 1 limone
  • 1 dl ekstra deviškega oljčnega olja
  • sol in poper

Priprava

1.

Za preliv čebulo narežemo na lističe in jo damo v srednje veliko kozico. Dodamo koriandrova semena, kis in 1⁄2 dl vode ter nežno segrevamo 15 minut, da čebula postane živo rožnata in mehka. Pustimo, da se ohladi.

2.

Jajčevce in bučke narežemo na rezine, paradižnika na koščke, kumari odstranimo semena in jo prav tako narežemo na koščke, papriko očistimo in jo narežemo na trakove.

3.

Močno segrejemo rebrasto ponev. Rezine jajčevcev in bučk premažemo z malo oljčnega olja in jih pečemo 3 do 4 minute na vsaki strani, da dobijo ožgane črte. Prenesemo jih na krožnik, solimo in pustimo, da se ohladijo.

4.

Marinirano čebulo v kozici dobro zmešamo z limonovim sokom in oljčnim oljem, solimo in popramo ter prelijemo v velik kozarec za vlaganje. V kozarec naložimo najprej paradižnik, nanj grobo nadrobimo feto, sledi čičerka in nato olive. Vse skupaj malo potlačimo, nato dodamo sušene paradižnike in nekaj olja, v katerem so vloženi. Dodamo pečeno zelenjavo, kumaro, papriko, metine lističe in sesekljan koper. Kozarec zapremo in shranimo v hladilnik ali hladilno torbo, dokler je ne bomo postregli.

5.

Postrežemo tako, da solato zvrnemo na servirni krožnik, tako da jo preliv, ki je dnu, oblije.

1