Sestavine

Ameriška pomaka s pečeno čebulo

  • 1 čebula
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 1,5 dl kisle smetane
  • 50 g majoneze

Španska paradižnikova pomaka

  • 2 rezini rustikalnega kruha
  • 400 g zelo zrelega paradižnika
  • 1 strok česna
  • 1–2 žlici šerijevega kisa (lahko ga nadomestimo z navadnim vinskim kisom)
  • 1⁄2 dl ekstra deviškega oljčnega olja
  • ščep dimljene mlete paprike

Korenčkov humus s kuminom in hariso

  • 600 g korenja
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 žlička semen kumina (orientalske kumine)
  • 1 glavica česna
  • sok 1 limone
  • 1,2 dl ekstra deviškega oljčnega olja
  • 1 pločevinka (400 g) čičerke
  • harisa
  • presna zelenjava
  • grisini
  • kruhki pita ali lepinje

Priprava

1.

Ameriška pomaka s pečeno čebulo

Čebulo narežemo na lističe in jo pomešamo z žlico olja. Razprostremo jo na pekač in pod močno razgretim žarom v pečici pečemo 6 do 8 minut, da je lepo ožgana, nato pustimo, da se ohladi. Čebulo nasekljamo ter zmešamo s kislo smetano in majonezo, solimo in popramo ter do postrežbe shranimo v hladilnik.

2.

Španska paradižnikova pomaka

Rezini kruha popečemo na žaru ali v ponvi – po 2 minuti na vsaki strani, da sta rahlo opečeni. Natrgamo ju in damo v zmogljiv mešalnik. Paradižnik narežemo na koščke, česen pa na rezinice in oboje dodamo v mešalnik. Dodamo še kis, oljčno olje in ščep paprike ter gladko zmeljemo.

3.

Korenčkov humus s kuminom in hariso

Pečico segrejemo na 200 °C. Korenje narežemo na kose in na pekaču pomešamo z 2 žlicama olja, semeni kumina in neolupljenimi stroki česna. Pečemo 40 minut oziroma toliko časa, da korenje karamelizira. Česen iztisnemo iz lupin in ga damo v multipraktik skupaj s korenjem, limonovim sokom, ekstra deviškim oljčnim oljem ter odcejeno in oplaknjeno čičerko. Solimo in gladko zmeljemo. Začinimo še s hariso in postrežemo s kruhom.

 

Čičerkina voda ni za odmet!

Voda, v kateri se je kuhala čičerka oziroma v katero je vložena, se v veganski kuhinji uporablja kot nadomestek beljakov, saj jo lahko stepemo kot sneg in z njo pripravimo vegansko majonezo ali pa veganske španske vetrce. Pripravimo jih takole: Pečico segrejemo na 110 °C. Velik plitev pekač obložimo s papirjem za peko. Tekočino iz 1 pločevinke čičerke z električnim mešalnikom stepamo, da nastane nekakšen sneg z mehkimi vršički. Postopoma vsujemo 100 g sladkorja in še naprej stepamo, da je masa gosta in sijoča. Z žličko na pekač nanesemo približno 8 cm široke kupčke (ali pa maso nabrizgamo z dresirno vrečko) in pečemo 1 uro in 15 minut, da so hrustljavi. Pustimo, da se ohladijo, nato jih obložimo s sojino ali kokosovo smetano in svežim sadjem.

Nasvet

Taki namazi so odličen način, kako po- rabiti koščke zelenjave, ki nam ostajajo na dnu hladilnika – osamljeno steblo zelene, pomotoma pozabljeni korenček, redkvica, ki se je odkotalila na drugo stran predala …

2