Sestavine

  • 500 g krompirja mokaste sorte, olupljenega in narezanega na večje kose
  • 2 žlički soli

Parmezan in tartufi

  • 25 g masla
  • 50 g parmezana
  • beli poper
  • tartufovo olje

Kisla smetana, mlada čebulica in drobnjak

  • 4 žlice kisle smetane
  • 6 mladih čebulic
  • 2 žlici drobnjaka

Zrnata gorčica in čedar

  • 25 g masla
  • 50 g sira čedar
  • 3 žlice zrnate gorčice

Zelišča in česen

  • 3 žlice oljčnega olja
  • 1 strok česna
  • 2 žlici sesekljanega petršilja
  • 2 žlici sesekljanega drobnjaka

Priprava

1.

Krompir olupimo, damo v kozico s hladno vodo in segrejemo do nežnega vrenja. Solimo ga in skuhamo do mehkega. Kuhan krompir dobro odcedimo, ga vrnemo v kozico in pretlačimo. Obogatimo ga z eno od naslednjih okusnih kombinacij.

2.

Parmezan in tartufi: v pire z metlico vmešamo 25 g masla in 50 g drobno naribanega parmezana. Začinimo z belim poprom in pokapamo s tartufovim oljem.

3.

Kisla smetana, mlada čebulica in drobnjak: v pire vmešamo 4 žlice kisle smetane, 6 drobno sesekljanih mladih čebulic z zelenimi deli vred in 2 žlici drobno narezanega drobnjaka. Posujemo s kolobarčki mlade čebulice.

4.

Zrnata gorčica in čedar: v pire vmešamo 25 g masla in 50 g naribanega sira čedar ter pristavimo na srednje močan ogenj, da se sir stopi. Vmešamo 3 žlice zrnate gorčice.

5.

Zelišča in česen: v ponvici segrejemo 3 žlice oljčnega olja in na njem nežno pražimo 1 strt strok česna 3 do 4 minute, a pazimo, da se ne obarva. Olje s česnom vmešamo v pire in dodamo še 2 žlici drobno sesekljanega peteršilja ter 2 žlici drobno narezanega drobnjaka. Nazadnje pokapamo z oljčnim oljem.

2