Sestavine

  • 225 g moke
  • 1 ½ žličke pecilnega praška
  • 200 g zmehčanega masla in še malo za pekač
  • ščepec soli
  • 200 g rjavega kristalnega sladkorja
  • lupinica 3 velikih bio limon
  • 3 velika jajca sobne temperature
  • 50 g navadnega jogurta
  • 2 žlici limonove marmelade ali limonove jajčne kreme

sladkorni obliv

  • sok 1 ½ limone
  • 80 g kristalnega sladkorja
  • 4–5 kock sladkorja

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 170 °C. 900-gramski model za štruco namažemo z maslom in obložimo s papirjem za peko.

2.

Moko dobro zmešamo s pecilnim praškom. Maslo, sol, sladkor in večino limonove lupinice (malo je prihranimo za okras) damo v skledo in z električnim mešalnikom stepamo, da dobimo rahlo penasto zmes. Nanjo ubijemo 1   jajce in ga dobro vtepemo v maso, nato dodamo 1 zvrhano žlico moke in spet zmešamo. Nadaljujemo s preostalima dvema jajcema in moko, nazadnje vmešamo še morebitno preostalo moko, le toliko, da so sestavine povezane. Nazadnje dodamo jogurt in limonovo kremo ali marmelado ter narahlo zmešamo z lopatico, da dobimo gladko testo. Nadevamo ga v model in ga v srednjem delu pečice pečemo 45 do 50 minut, da se zlato rjavo obarva in naraste, zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino, pa je čist, ko ga izvlečemo. Pustimo, da se 5 minut ohlaja v modlu.

3.

Za obliv v skledici zmešamo limonov sok, kristalni sladkor in zdrobljene sladkorne kocke. Pecivo vzamemo iz modla in ga prenesemo na kuhinjsko mrežico. S tankim nabodalom ali zobotrebcem prepikamo vrh peciva. Pokapamo z oblivom, posujemo s prihranjeno limonovo lupinico in pustimo 10 minut, da se obliv vpije. Kolač se v nepredušno zaprti škatli obdrži do 3 dni.

6