Pričarali smo nemški advent
Nemško predbožično druženje s Primožem Dolničarjem
Članek je objavljen na www.dobertek.com
Še preden so mestne ulice in trge osvetlile lučke, ki naznanjajo novoletna praznovanja, je v kuhinji znanega chefa Primoža Dolničarja že vse dišalo po adventu. V tej kuhinji sredi Ljubljane je čarobni predbožični utrip ustvarila Nemška turistična organizacija in tako spomnila, da je Nemčija dežela najlepših božičnih sejmov.
Ko si je vodja predstavništva Nemške turistične organizacije Maja Horvat zamislila, da bo predbožični čar nemških sejmov najlaže pričarala z dišečo kulinariko, smo v uredništvu revije Dober tek zastrigli z ušesi – izziv, ki se ga z veseljem lotimo! Skupaj smo ustvarili dogodek, ki bi še tako godrnjavega »Grincha« prepričal, da prihaja najbolj čaroben mesec v letu.
Stollen in Lebkuchen
Seveda nikakor nismo mogli spregledati tradicionalnih nemških slaščic svetovnega slovesa – s praznično okrašenih miz je vabil z nežnim sladkorjem posut tradicionalni dresdenski Stollen – kolač s kandiranim in suhim sadjem, mandlji in začimbami, med katerimi ne smeta manjkati cimet in kardamom.
Ker za božič brez medenjakov (»Lebkuchen«) ne gre, so bili ti ne le na krožnikih, temveč smo z njimi okrasili tudi smrečico in Primoževo kuhinjo. Slovensko tradicijo so med slaščicami zastopale suhe tepke, oblite s temno čokolado.
Štalar na sivčku in pečen kopun
Božično kosilo je chef Primož Dolničar pripravil kar pred zbranimi novinarskimi gosti, ki so mu tudi priskočili na pomoč in se počutili skoraj kot v studiu priljubljenega kuharskega kanala 24Kitchen!Bučni juhi smo božične barve dodali s karamelizirano rdečo peso, zimski radič (“štalar”) je v kombinaciji s peno fižola sivčka in ocvirki postal elegantna predjed, namesto purana smo izbrali kar dva 5-kilogramskega kopuna, ki sta se več ur počasi pekla v (kar dveh) pečicah, na krožniku pa so mu družbo delali domači žličniki.V kozarcih so jedi odlično spremljala vina kleti Valdhuber in najbolj znana nemška piva Erdinger, med katerimi je praznično vzdušje okrepilo pivo Pikantus stila dvojni bock, ki se je krasno ujelo s tepkami v čokoladi.
Adventni koledarski srečolov
Ob zvokih božičnih pesmi in soju sveč se je dan prevesil v večer, ko smo prehiteli tradicijo in adventni koledar spremenili v srečolov – advent ima namreč ravno toliko dni, kolikor se nas je zbralo, da bi počastili nemško tradicijo čarobnih božičnih sejmov. Vsekakor vam ne bo žal, če boste njihovo pravljičnost doživeli v živo.
Partnerji dogodka
Käserei Champignon Hofmeister podjetja Homan, d.o.o. Trzin
Podjetje Homan, d.o.o. iz Trzina v Slovenijo že leta uvaža aromatične specialitete iz mehkega sira, pikantne trde sire in slastne osvežilne sire v slanici najboljših blagovnih znamk.
Piva pivovarne Erdinger
Erdinger Weissbier je najbolj priljubljeno pšenično pivo na svetu proizvedeno v tradicionalni pivovarni v zasebni lasti, locirani v samem osrčju Bavarske. Več kot 130 let je Erdinger Weissbier sinonim za pristen in brezkompromisni užitek v različnih stilih piv: Weissbier, Dunkel, Pikantus, Urweisse, Alkoholfrei …
Vina ValdHuber
V Svečini živi vinogradniško ime, ki simbolizira staro vinogradniško slavo tega kraja. To so Valdhuberjevi, ki pridelujejo imenitna bela, pa tudi rdeča vina iz najboljših sort. So eni izmed redkih »Štajercev«, ki so že pred leti svojo filozofijo pridelave usmerili v suha vina s sadnim karakterjem in svežino – vina, ki se najbolje skladajo s sodobno kulinariko.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.