Sestavine

  • 200 g korenin črnega korena (olupljenih)
  • 2 šalotki
  • 1 žlica masla
  • 7,5 dl zelenjavne jušne osnove ali vode
  • 1,5 dl sladke smetane
  • 1 rumenjak
  • sol
  • poper

kvinojini cmoki

  • 100 g kvinoje
  • 2 jajci
  • 1 drobna čebula
  • 1 žlica repičnega olja
  • 6 žlic ovsenih kosmičev
  • 6 žlic pšeničnih otrobov
  • sol
  • poper
  • pribl. 1,5 dl mleka
  • peteršilj za posip

Priprava

1.

Korenine črnega korena narežemo na 1 centimeter dolge kose. Šalotko olupimo in narežemo na drobne kocke. V kozici razpustimo maslo in šalotko steklasto zarumenimo. Dodamo črni koren, zmešamo in dolijemo zelenjavno jušno osnovo ali vodo. Koren kuhljamo v pokriti kozici do mehkega (približno 15 minut), nato pa vse skupaj zmešamo s paličnim mešalnikom.

2.

Sladko smetano zmešamo z rumenjakom in zmes vmešamo v juho; kozico odstavimo. Juho po okusu začinimo s soljo in poprom.

3.

Pripravimo še cmoke. V skledi zmešamo kvinojina semena z jajci in pustimo 1 uro nabrekati. Čebulo olupimo in zelo drobno narežemo. Svetlo jo zarumenimo v ponvi na vročem olju, nato jo ohladimo. K masi dodamo čebulo, ovsene kosmiče, pšeničke otrobe ter sol in poper. Postopoma, med mešanjem, dodajamo mleko, da dobimo homogeno maso.

4.

Iz mase oblikujemo manjše cmoke. V slani vodi jih kuhljamo približno 10 minut. Vročo juho nalijemo v globoke krožnike, dodamo cmoke, potresemo s peteršiljem in takoj ponudimo.

28