Cvetoči otok Mainau

Otok Mainau na Bodenskem jezeru je pravi cvetlični vrt. Pozdravil vas bo z več kot milijon tulipani, rododendroni, dišečimi vrtnicami, trajnicami, barvitimi dalijami in več kot 150 let starim arboretumom, kjer boste lahko občudovali raznolike drevesne vrste, med drugim tudi mogočne sekvoje. Poleti palme in citrusi na otoku pričarajo pravo sredozemsko vzdušje, za eksotičen pridih prek celega leta pa skrbita hiša metuljev, kjer si lahko obiskovalci ogledajo več kot 120 vrst metuljev in vešč, in hiša palm, kjer raste več kot 20 različnih vrst teh čudovitih dreves. Na otoku sta v objemu 15-metrskih palm tudi dva arhitekturna bisera iz baročnega obdobja – leta 1746 dokončani grad  Deutschordensschloss in grajska cerkev sv. Marije.

Poleg ljubiteljev narave, vrtov in rekreacije na prostem otok Mainau vsako leto obišče tudi veliko družin. Najmlajši se namreč ob obisku otoka lahko pozabavajo v otroški deželi Mainau, kjer se lahko podajo na številna zabavna igrala ali obiščejo kmetijo. Tam lahko božajo živali, jahajo ponije in si ogledujejo čudovite živali, oblikovane iz rož.

Na cvetličnem otoku pa lahko tudi dobro jeste in pijete: toplo vas bo sprejela restavracija v slogu švedskih hišic Schwedenschenke iz leta 1939, ki je na Mainauu zrastla predvsem pod vplivom kralja Gustava V. Švedskega, ki se je leta 1881 poročil z mainausko princeso Viktorijo von Baden. V restavraciji lahko uživate v kozarcu vina in okusnih švedskih, lokalnih in drugih (tudi veganskih) jedeh. Na kavi se lahko ustavite v kavarnah Palace café ali Café Vergissmeinnicht, pivo pa si privoščite na tradicionalnem nemškem pivskem vrtu ob pristanišču. Mainau je vsekakor poln prijetnih kotičkov, kjer lahko razvajate svoje brbončice.

Sproščeni glasbeni Frankfurt

Sproščeno je tudi v Frankfurtu ob Majni, kjer življenje poleti poteka pod košatimi drevesi ob vodi in na njej z obvezno hladno pijačo v rokah in živo glasbo v ušesih. Frankfurt uresniči čisto vsako željo obiskovalcem, ki se radi zabavajo, uživajo v brezdelju in se veselijo bogate kulturne in kulinarične ponudbe.

Od 20. julija do 5. avgusta poteka na obrežju reke Majne festival Sommerwerft, ki v Frankfurt že več kot 15 let privablja gledališče, zvok in čarovnijo. Umetniki nastopajo pod milim nebom na odru ali pod šotorom, na programu pa je več kot sto prireditev. Na repertoarju brezplačnega festivala so DJ-i, glasbene skupine, gledališče, kino in še veliko drugega.

V poletnih mesecih se terasa za obiskovalce na drugem terminalu frankfurtskega letališča spremeni v edinstveno prizorišče za dogodke. Ob spremljavi glasbe in pogledu na zahajajoče sonce si lahko privoščite koktajl, uživate v sproščenem pogovoru in opazujete letala pri vzletu in pristanku. Frankfurtsko letališče vas 19. julija, 16. avgusta in 20. septembra med 18. in 24. uro vabi na »After-Work-Party«. Vstopnice lahko naročite na spletni strani www.events.frankfurt-airport.com, če pa se odločite v zadnjem hipu, jih lahko kupite tudi pri večerni blagajni.

Vsekakor si med obiskom Frankfurta vzemite čas tudi za pokušino ustvarjalnih jedi vrhunskih (tudi Michelinovih) restavracij in tradicionalnih specialitet, kot so frankfurtski venec, klobase, jabolčno vino in frankfurtska zelena omaka iz sedmih zelišč, ki je bila, mimogrede, najljubša jed znamenitega dramatika in pisatelja Goetheja.

 

Porurje iz industrije v kulturo

Iz Frankfurta se napotimo v Porurje, nekdanjo rudarsko zahodnonemško regijo s petimi milijoni prebivalci, kjer so industrijo uspešno zamenjali za kulturo. Svoje vloge pri tem ni odigralo le »velikih pet« porurskih krajev – Duisburg, Oberhausen, Essen, Bochum in Dortmund – temveč še več kot 50 manjših krajev Porurja. V vsej regiji se ves čas nekaj dogaja; če se boste tja odpravili poleti, je zagotovo prava izbira Ruhrtriennale, vsakoletni glasbeni festival, ki letos poteka od 17. avgusta do 29. septembra.

Ker sta kultura in kulinarika prepleteni, se tu marsikaj dogaja tudi na v kulinariki: z osmimi restavracijami, ki nosijo Michelinove zvezdice, in raznoliko kuhinjo z mednarodnim pridihom je to industrijsko območje močan magnet za ljubitelje dobre hrane in kulinaričnih užitkov. Vse leto vas pričakuje široka paleta gurmanskih in uličnih festivalov. Julija se v Essnu lahko udeležite festivala kuhanja na ulici pred očmi obiskovalcev Essen … verwöhnt, avgusta pa se boste lahko navduševali nad festivalom vina v Duisburgu ali gastronomskim festivalom med industrijskimi spomeniki v okolici Essna, ki spadajo pod Unescovo svetovno dediščino.

Kot izrazito industrijska regija je Porurje namreč postalo pravi talilni lonec različnih kultur, ki so s seboj poleg delovne sile prinesle tudi svoje jedi. Zahvaljujoč prebivalcem z najrazličnejšimi kulturnimi ozadji so v Porurju številne zanimive restavracije, kjer prevladujejo italijanske, turške, grške in azijske specialitete. Na račun seveda pridejo tudi prijatelji stare porurske kuhinje, ki uživajo v obilnih jedeh iz mesa in enolončnicah, in ljubitelji tradicionalne klobase currywurst, ki seveda najbolj tekne v kombinaciji s pomfritom – in pivom.

Seveda pa imajo v Porurju tudi hrustljave solatne jedi, z ljubeznijo narejeno pico, slastne testenine, sveže ribe, moderno ulično hrano in še veliko drugih dobrot, v katerih lahko uživate v prijetnem ambientu med starimi zidovi in zarjavelimi cevmi, ob nekdanji peči koksarne in na znamenitih spomenikih. Številne restavracije imajo tudi pivski vrt, ki je vsekakor popoln kraj za počitek po obrečni vožnji s kolesom ali po sprehodu v naravi.

 

Galerija

OZNAKE