Barley wine

Barley wine ali ječmenovo vino je pivo, čeprav so ga poimenovali vino. To je sladno izjemno bogat stil, s kompleksnimi intenzivnimi aromami in okusi, ki se ponujajo v gostem, svilnatem, temnem telesu. Alkohol lepo pogreje, ni pa preveč izrazit, in se lepo zlije v vrtiljak okusov, ki pivcev ne pusti ravnodušnih. Posebno cenjeni so starani primerki, ki z leti razvijejo še intenzivnejše okuse. Pivo se izvrstno prileže k staranim ali modrim sirom močnejšega okusa, katerih intenzivnost lepo ukroti požirek ječmenovega vina. Nikakor ne morete zgrešiti, če to pivo postrežete s čokoladno torto ali raznimi pecivi z orehi in drugim suhim sadjem.

Stout in porter

Za ljubitelje praženih okusov sta ta dva temna predstavnika odlična izbira in si delita poreklo stila ter paleto okusov in arom. Poleg že navedenih praženih not lahko v aromi in okusu zaznamo kavo, čokolado in karamelo, ki se prepletajo v srednje polnem telesu. Stila pivovarju ponujata številne možnosti za interpretacijo, zato se primerki med seboj razlikujejo, toda še vedno jih povezujejo osnovne značilnosti. Glede na alkoholno stopnjo za tiste, ki prisegajo na piva z nižjo alkoholno stopnjo, priporočamo stil porter, za pogumnejše pa je stil imperial stout nedvomno prava izbira. H kozarcu teh piv se lepo poda svinjsko in goveje meso na različne načine, za sladkosnede pa sta odličen spremljevalec čokoladnih sladic in raznih dobrot s kokosom.

Belgijski tripel

Belgijski pivovarji so mojstri maskiranja visoke stopnje alkohola za številne omamne arome, ki jih ponuja ta stil. Tripel ima v vsej svoji polnosti alkoholno stopnjo med 8 do 12 % vol. alk., prikrito za kompleksnim skupkom pikantnih arom in nekaj sadnih estrov, v katerih prevladujejo banana in zelo rahle hmeljne note. Tudi po okusu je malce pikanten in ponuja lepo zaokrožene karakteristike sladu. Navadno je rumene ali zlate barve, ponudimo pa ga s testeninami s sirnimi omakami, morskimi sadeži in, na primer, šunko. Ljubitelji sladic si ga privoščite ob sadni torti z marelicami ali preprosti skutni torti.

Winter ale

Zimski ale so piva, varjena za obdobja okoli božičnih praznikov in prehoda v novo leto, saj z obširno paleto začimb, ki so dodane pivu, pričarajo prijetno vzdušje in nasmeh na obrazu številnih pivoljubov. Te začimbe so cimet, muškatni orešček, ingver, pomaranče, rozine, razni sladkorji, limonova lupina in še bi lahko naštevali … V osnovi zajemajo temnejši barvni spekter, tu in tam pa je mogoče najti tudi svetlejšo inačico. Pomembno je, da je pivo lepo uravnoteženo, s prijetno harmonijo začimb, ki dopolnijo sladno osnovo. Možnosti za izvedbo je nešteto, zato je to sezonsko pivo težko uokviriti, kar pa je tudi čar pivovarstva. Nedvomno odličen spremljevalec številnih sladic, ki jih je mogoče najti na mizi v zimskem času.

 

OZNAKE