Puranji zrezek z grahovim pirejem

Puranji zrezek z grahovim pirejem
Recept je objavljen v reviji Dober tek, marec 2016
ČAS PRIPRAVE: 20 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 2 limoni
- 3 žlice oljčnega olja
- 3 stroki česna
- 2 žlički nasekljanega svežega ali 1 žlička suhega origana
- 4 debelejši puranji zrezki
- 250 g češnjevega paradižnika
- 750 g graha
- sol
- poper
Priprava
Pečico segrejemo na 200 °C. Pristavimo vodo za grah. Naribamo lupino in iztisnemo sok iz ene in pol limone. Iz preostale polovice limone izrežemo rezance za okras jedi. Česen olupimo in stremo. Naribano limonovo lupino zmešamo z limonovim sokom, oljem in česnom. Solimo in popramo. Dve tretjini zmesi prihranimo za grah, v eno tretjino pa vmešamo origano. Puranje zrezke položimo na pladenj in jih na obeh straneh premažemo z zmesjo z origanom.
Zrezke pečemo v ponvi z neoprijemljivim dnom 1 do 2 minuti na vsaki strani, da lepo porjavijo, nato jih preložimo v pekač. Okrog mesa potresemo cele ali razpolovljene paradižnike in v pečici pečemo 4 do 8 minut, odvisno od tega, kako debeli so zrezki.
Medtem skuhamo grah. Odcedimo ga, eno zajemalko vode, v kateri se je kuhal, pa prihranimo. Odcejenemu grahu dodamo prihranjeno vodo in preostalo zmes iz limone, olja in česna. Grah spiriramo, še malo začinimo, razdelimo na 4 krožnike in na vrh položimo zrezke, ki jih posujemo z rezanci limonove lupine. Pekač malo pretresemo, da se paradižnik obda s sokom od pečenja in ga postrežemo s puranom.
© Dedal d. o. o., 2023.
Vse pravice pridržane.
Založba Dedal je bila ustanovljena leta 1991 v Ljubljani. Zaradi naše velike ljubezni do živali smo najprej začeli izdajati revijo Moj pes, prvo slovensko revijo o živalih, in knjige s področja kinologije. Leta 1995 smo natisnili prvo številko kulinarične revije Dober tek, ki je danes vodilna na svojem področju in eden najbolj branih kulinaričnih mesečnikov v Sloveniji. V uredništvu revije Dober tek nastajajo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, ki so postale prodajne uspešnice. Da pa ne bi bili »le« založniki in bi kulinariko z bralci delili tudi v praksi, organiziramo tudi kuharske tečaje, vinske delavnice, zanimive degustacije in se z bralci odpravljamo na kulinarične izlete.
Obenem ustvarjamo kulinarične vsebine, publikacije in kulinarične dogodke za podjetja.