Seveda so se je domislili Francozi. Le kdo drug bi naredil pravo malo znanost iz lonca še ne vrele vode! A za predano znanje smo jim na moč hvaležni, saj nam omogoča, da s kuhanjem v tekočini in na primerni temperaturi živila ostanejo sočna, hkrati pa v njih ohranimo več hranilnih snovi, vitaminov ter mineralov in tudi več okusa. Večina nas tehniko prepozna le za pripravo poširanih jajc, ki prinašajo jutranjo srečo, a poširamo lahko raznolika živila: nežnejše meso, predvsem perutnino, pljučno pečenko ali svinjsko ribico, vse vrste rib in morske sadeže, tršo, škrobnato zelenjavo, recimo korenje in krompir, tudi šparglje, ter sadje, najpogosteje hruške, breskve, jabolka in rabarbaro.

Slavna jajca benedikt

Poširanje jajc

Pri jajcih se postopek nekoliko razlikuje od poširanja drugih jedi, a osnova je enaka – sestavino skuhamo v vodi, segreti skoraj do vrelišča. Postopek poširanja jajc je za nas podrobno razdelal chef Bine Volčič, poiščete pa ga lahko na tej povezavi. Jajca poširamo v odkriti posodi, za uspeh pa je najbolj pomembno, da so zares sveža. Če imamo srečo in smo prepričani, da so jajca stara največ kak dan, jih lahko poširamo v vroči vodi brez vrtinčenja in brez dodajanja kisa, saj bo beljak takoj zakrknil. Varnejša pot priprave pa gotovo vključuje kis, ki bo beljak dodatno učvrstil, in vrtinčenje vode, s katerim se bo beljak lepše ovil okoli rumenjaka.

Poširana jajca so odlična dopolnitev solat, v glavni vlogi pa nastopajo predvsem pri poznih zajtrkih, in sicer klasikah, kot so jajca benedikt (s šunko ali dimljenim lososom in holandsko omako) in jajca po florentinsko (s špinačo). Ponudimo jih lahko tudi v juhah ali z zelenjavo, na primer na vrhu ratatuja ali šakšuke. Možnosti je veliko, sreča pa neizbežna – preverite naslednje recepte:

Jajca benedikt z dimljenim lososom in drobnjakom

Kruhki z lososom, špinačo in poširanimi jajci

Pražen sladki krompir in brstični ohrovt s poširanimi jajci

Koruzne pogačice s poširanimi jajci in salso

Konfit iz piščančjih beder s krompirjevo prilogo in poširanimi jajci

OZNAKE