Sestavine

  • poljubna količina jajc

Priprava

1.

V kozici zavremo vodo, dodamo malo alkoholnega kisa (na 2 litra vode približno 50 ml kisa), ki bo pomagal pri strjevanju beljaka. Temperaturo znižamo, da je voda tik pod vreliščem. Z zajemalko pomešamo vodo, da ustvarimo vrtinec, ki bo poskrbel, da se bo beljak lepše ovil okrog rumenjaka.

2.

Jajce ubijemo v skledico in ga nežno spustimo v vodni vrtinec.

3.

Z žlico lahko pomagamo, da se beljak ovije okrog rumenjaka.

4.

Jajce poširamo približno 3 minute, da je ravno prav mehko na otip – to lahko preverimo s prstom. Beljak se mora strditi, rumenjak pa ostati tekoč.

5.

Jajce s penovko previdno vzamemo iz vode in ga položimo na kuhinjski papir, da vpije vodo.

6.

Odvečen beljak lahko pred postrežbo odrežemo, da bo poširano jajce bolj lično. Po vrhu ga lahko posujemo s solnim cvetom.

Nasvet

Poširana jajca so čudovita, če jih položimo na nežne solate, v klasičnih jedeh, kot so jajca benedikt (s šunko ali z dimljenim lososom in holandsko omako) in jajca po florentinsko (s špinačo), lahko pa jih ponudimo tudi v juhah, z zelenjavo, zlasti z nežnimi beluši in ratatouillem …

Če poširanih jajc ne bomo ponudili takoj, jih najprej za 1 minuto položimo v ledeno mrzlo vodo, nato jih vzamemo iz nje, odcedimo na kuhinjskem papirju in shranimo v hladilnik. Tik preden jajca postrežemo, jih vzamemo iz hladilnika in jih za pol minute položimo v vročo vodo.

64