Sestavine

  • 1 žlica belega vinskega kisa
  • 4 sveža jajca
  • 300 g špinače
  • 2 kajzerici ali kruhka za burgerje
  • 4 velike rezine prekajenega lososa

holandska omaka

  • 2 jajčna rumenjaka
  • 140 g stopljenega masla
  • sok ½ limone
  • ščepec kajenskega popra
  • sol
  • poper
  • 25 g masla za premaz kruhkov

Priprava

1.

Najprej pripravimo omako. Nad posodo z vročo vodo v večji skodelici stepemo oba rumenjaka z dvema žlicama vroče vode. Postopoma vlivamo stopljeno maslo (mlečno usedlino izpustimo), da dobimo homogeno mešanico. Dodamo še limonov sok ter začinimo s kajenskim poprom in soljo.

2.

V kozici zavremo vodo s kisom. Vode ne smemo soliti in mora le rahlo vreti. V vodo nežno ubijemo jajca in počakamo 2 minuti, da zakrknejo. Nato jih s penovko vzamemo iz vode in ohladimo v hladni vodi.

3.

Špinačo operemo in jo damo v vok ali ponev skupaj z žličko masla. Ko oveni, jo vzamemo iz voka in odcedimo. Začinimo jo s soljo in poprom.

4.

V pečici vključimo žar. Kruhke prerežemo na pol in položimo pod žar z rezno stranjo navzgor, da se popečejo. Rahlo jih premažemo z maslom in vsako polovico obložimo z lososovo rezino. Na kruhke razdelimo špinačo in vanjo naredimo rahlo vdolbinico, v katero damo zakrknjeno jajce. Kruhke prelijemo z omako in ponovno postavimo za nekaj minut pod žar. Takoj postrežemo.

24