Sestavine

  • 500 g ostre moke
  • 1 žlička soli
  • 1 zavitek (7 g) suhega kvasa
  • 3 dl mleka
  • 40 g zmehčanega masla
  • 1 jajce
  • rastlinsko olje za premaz

nadev

  • 25 g stopljenega masla
  • 75 g sladkorja muskovado
  • 2 žlički mletega cimeta
  • 100 g posušenih brusnic
  • 100 g posušenih marelic

glazura

  • 50 gramov kristalnega sladkorja
  • 4 žlice vode

za okras

  • 200 g sladkorja v prahu
  • naribana lupina 1 limone
  • 2 žlici vode
  • moka za delovno površino

Priprava

1.

V večjo skledo presejemo moko, ji dodamo sol in kvas, premešamo in v sredini naredimo jamico. V kozico damo mleko z maslom in segrejemo toliko, da se maslo stopi; mešanica mora biti mlačna. Masleno mleko zlijemo v moko, dodamo še jajce in zmešamo v mehko testo. Če je treba, dodamo še malo moke.

2.

Testo preložimo na dobro pomokano delovno površino in ga gnetemo približno 5 minut, da postane gladko, elastično in da se ne lepi več na prste. Po potrebi dodamo še malo moke.

3.

Skledo premažemo z rastlinskim oljem in vanjo damo zgneteno testo. Obračamo ga v skledi, da se obda z oljem. Skledo pokrijemo s prozorno folijo in postavimo na toplo za eno uro oziroma tako dolgo, da testo podvoji volumen. Pravokotni pekač rahlo premažemo z oljem. Posušene marelice narežemo na koščke.

4.

Vzhajano testo v skledi na hitro pregnetemo in zvrnemo na rahlo pomokano delovno površino. Razvaljamo ga v pravokotnik debeline 1 cm. Daljša stranica pravokotnika naj meri približno 35 cm. Testo premažemo s stopljenim maslom in posujemo s sladkorjem, cimetom in suhim sadjem.

5.

Obloženo testo tesno zvijemo, zvitek pa narežemo na 9 kosov. Položimo jih v pripravljen pekač s prerezano stranjo navzdol. Med njimi naj bo nekaj praznega prostora. Pekač pokrijemo s prtičkom in polžke pustimo vzhajati pol ure.

6.

Pečico segrejemo na 190 °C in polžke pečemo 20 do 25 minut, da postanejo lepe rjave barve. Medtem v 4 žlicah vode stopimo 50 g sladkorja.

7.

Pečene polžke takoj glaziramo tako, da jih premažemo s pripravljenim sladkornim sirupom. Postavimo jih na kuhinjsko rešetko, da se ohladijo. Ko se ohladijo, zmešamo sladkor v prahu z naribano limonovo lupino in približno 2 žlicama vode ter s to zmesjo pokapljamo polžke.

21