Maslena krema za slaščice
piše: Barbara Slivnik
Članek je objavljen v reviji Dober tek, April 2024
Maslena krema je odlična izbira za polnjenje, predvsem pa okraševanje kolačkov in tort.
Masleno kremo pripravimo iz masla in sladkorja v prahu, na njeno strukturo pa lahko vplivamo z dodajanjem mleka (tudi kondenziranega), smetane, pa tudi kremnega sira. Za popestritev ji lahko dodamo vaniljo in druge arome, čokolado ali kakav ali pa jo obarvamo s sadnimi pireji ali barvili za živila.
Sedem različnih vrst maslene kreme
Nekoliko bolj posebni sta različici maslene kreme z italijansko ali švicarsko meringo – za italijansko v sneg beljakov vmešamo vroč sladkorni sirup, pri švicarski pa beljake in sladkor zmešamo nad vodno kopeljo). Čeprav je vsaj sedem različic maslene kreme, so najbolj uveljavljene ameriška, ki je najslajša in jo je najlažje pripraviti, švicarska in italijanska z dodano meringo ter francoska, ki je še posebno bogata, saj ji dodamo pâte à bombe, to je temperirane rumenjake s sladkornim sirupom.
Čokoladna maslena krema
Za čokoladno masleno kremo vzamemo osnovni recept. Skupaj s sladkorjem vmešamo 30 g kakava v prahu, z mlekom in vaniljo pa vtepemo še 60 g stopljene čokolade, ohlajene na sobno temperaturo.
:::
Naslovna fotografija: M. W / Unsplash
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.