Gotovo se ne gre bati, da bi z menijev na domačih praznovanjih izginile klasike, kot so breskvice, rumove kroglice, linški piškoti, ladjice z vaniljevo kremo in madžarica, a trendi kažejo, da se nabor drobnih slaščic pomika k novim oblikam.

Od cake popsov do …

Pred leti so pravo revolucijo povzročili cake popsi, biskvitne kroglice na paličicah, ki so jih še posebej hitro vzljubili najmlajši sladkosnedi. Kmalu so se cake popsom pridružili še drobni kornetki in krofki, nedavno pa so množice navdušile še heart pops in cakesicle pops, drobne slaščice na paličicah, v katerih se skriva sočen biskvit. Zelo priljubljene so postale tudi umetelno okrašene mini pite in monoporcijske tortice najrazličnejših oblik in okusov.

Priljubljeni heart pops; foto: Lea Grom

Kakšni so trendi pri pripravi tort?

Moderne torte so postale manjše in višje, okrasitve pa tako posebne in izpopolnjene, da bi čudovite izdelke brez dvoma lahko razstavili v kakšnem muzeju. Trendi so se v zadnjem času od bogato okrašenih tort z obilico sadja in svežega cvetja pomaknili k bolj minimalističnim, elegantnim in izčiščenim linijam, ki jih dosežemo predvsem z gladkimi obmazi najrazličnejših barv in premišljeno razporejenimi okrasnimi elementi.

Lea Grom opaža tudi, da smo postali pogumnejši tudi pri izbiri okusov, med katerimi so zanimive tropske kombinacije in pistacija, ki jo za njene poročne torte izbere več kot polovica parov. Strinja se, da so Slovencem v splošnem ljubši bolj sveži, lahkotnejši okusi in da pri pripravi receptov radi izpustimo kakšen gram sladkorja.

Ena od lepotic mojstrice Lee Grom

Prave lepotice

Znano je, da jemo tudi z očmi, a pri nobeni drugi jedi končni videz ni tako pomemben kot pri slaščicah. Pri okraševanju slaščic si lahko damo duška in pustimo ustvarjalnosti prosto pot. Torte lahko na primer oblijemo s čokoladnim ganašem, najbolj hvaležna za dekoriranje pa je maslena krema. To lahko obarvamo, da dobimo tako imenovane marmorne ali elegantne temne cementne torte, jo namažemo tako na tanko, da se skoznjo vidijo posamezne plasti biskvita in kreme – tako dobimo semi-naked torto, ji s šablonami dodamo najrazličnejše vzorce (stencil), jo okrasimo z lističi jedilnega zlata in nazadnje dopolnimo še z drugimi elementi. Torte lahko okrasimo svežim ali suhim neškropljenim cvetjem, zelišči in drugim zelenjem, svežim ali liofiliziranim sadjem, figuricami iz sladkorne mase, mini krofki in kornetki, drobljencem ali hrustki in čokoladnimi drippingi (obrobo iz stopljene čokolade). Najbolj potrpežljivi in natančni se lahko poskusite v okraševanju z vse bolj priljubljenim jedilnim papirjem wafer, iz katerega oblikujemo kroge in druge oblike, jih po želji obarvamo in razporedimo po obodu in vrhu torte.

Več o pripravi trendnih slaščic preberite v junijski številki revije Dober tek.

OZNAKE