Sestavine

  • 1 maslena buča
  • 1 čebula
  • 1 strok česna
  • 2 žlici oljčnega olja
  • sol in poper
  • šopek žajblja
  • vejica timijana
  • 1 žlica masla
  • dober ščep zdrobljenega suhega čilija
  • lupinica ½ limone
  • 100 g krušnih drobtin
  • 2 dl mleka
  • 2 jajci
  • 0,5 dl sladke smetane
  • 25 g naribanega parmezana
  • 25 g naribanega zrelega ovčjega sira (lahko ga nadomestimo s parmezanom)
  • prgišče bučnih semen

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 200 °C. Bučo olupimo, razpolovimo, ji odstranimo semena in jo narežemo na polmesece. Čebulo olupimo in sesekljamo, česen stremo.

2.

Bučo damo v pekač in jo pomešamo z 1 žlico oljčnega olja, soljo, poprom in timijanovimi lističi. Pokrijemo z aluminijasto folijo in pečemo 30 minut, da se buča zmehča.

3.

V ponvi segrejemo preostalo olje in maslo, da se razpusti in malce speni. Dodamo osmukane žajbljeve liste in jih nekaj minut pražimo, da so hrustljavi, nato dodamo čebulo, česen, čili in limonovo lupinico. Med mešanjem pražimo približno 8 minut, da je čebula mehka in dišeča; po potrebi dodamo še malo olja. Primešamo drobtine in jih nekaj minut pražimo v maščobi.

4.

Posebej zmešamo mleko, jajci in smetano, nato dodamo oba sira. Bučo vzamemo iz pečice in temperaturo znižamo na 170 °C. Drobtinasto mešanico zmešamo z mlečno in s tem prelijemo bučo. Posujemo z bučnimi semeni in pečemo še 15 minut. Vzamemo iz pečice in počakamo nekaj minut, preden postrežemo.

4