Sestavine

solata

  • 50 g lešnikov brez kožice
  • 1 zvrhana žlička kumina (orientalske kumine)
  • 1 majhna rdeča čebula
  • 400 g brstičnega ohrovta
  • pest koriandrovih listov (po želji)
  • 100 g semen granatnega jabolka

preliv

  • naribana lupina 1 pomaranče
  • 2 žlici pomarančnega soka
  • naribana lupina in sok 1 limone
  • 3 žlice jabolčnega kisa
  • 1 žlička rjavega sladkorja
  • 5 žlic oljčnega olja
  • 2 žlički zrnate gorčice
  • sol in poper

Priprava

1.

Ponev segrejemo na srednji temperaturi in v njej na suho pražimo lešnike kakih 8 minut, da se tu in tam zlato obarvajo. Stresemo jih na krožnik ali pekač in pustimo, da se ohladijo. V isti ponvi 30 sekund pražimo kuminova semena, da zadišijo, nato ponev odstavimo s kuhalnika. S kuminom zmešamo preostale sestavine za preliv. Krepko posolimo in popopramo, dodamo drobno sesekljano čebulo in postavimo na stran.

2.

Lešnike grobo nasekljamo. Tanko narezan brstični ohrovt stresemo v veliko skledo in ga temeljito zmešamo s prelivom. Počakamo 10 minut, v hladilniku pa lahko pustimo solato tudi eno uro. Preden postrežemo, vmešamo koriander (po želji), semena granatnega jabolka in lešnike.

Nasvet

Brstični ohrovt je v solatah dobra zamenjava za ohrovt in zelje, ker pa ni posebno hrustljav niti izrazitega okusa, ga nekaj časa pustimo, da se marinira v prelivu. Najhitreje ga bomo narezali v multipraktiku.

5