Sestavine

  • 2,5 kg mešanega mesa (divjačina, mlada govedina, ovčetina, svinjina)
  • 600 g rdeče čebule
  • 15 g sladke mlete paprike
  • 10 g ostre mlete paprike
  • 20 g soli
  • 100 g korenja
  • 200 g svinjskih nogic (parkljev)
  • 1 krompir, težak 100 g
  • 100 g paradižnikove mezge (koncentrata)
  • 2 dl vina
  • 1 lovorov list
  • mleti poper
  • po želji tudi gorčica, česen in pekoči feferon
  • 100 g moke
  • 2 jajci
  • sesekljan peteršilj in kisla smetana, ko postrežemo

Priprava

1.

Rdečo čebulo sesekljamo v mikserju, dodamo malo vode in jo dušimo (samo z vodo, brez maščobe). Že na začetku čebuli dodamo cel krompir in na manjše kose narezane svinjske nogice (krompir in nogice zgostijo jed). Po 20 minutah dušenja dodamo na kose narezano meso in vse začimbe (razen peteršilja) in še naprej dušimo. Ko je meso na pol kuhano, krompir stremo, da razpade, dodamo paradižnikovo mezgo in zalijemo z vodo ali jušno osnovo ter polovico vina. Zavremo in na nizkem ognju kuhamo do konca. Dodamo preostalo vino, pokusimo in po potrebi dodatno začinimo.

2.

Iz moke in jajc naredimo cmočke in jih vkuhamo v čobanac. Lahko pa skuhamo trgance in jih postrežemo posebej. Pred postrežbo čobanac posujemo s sesekljanim peteršiljem in po želji dodamo kislo smetano. Čobanac mora biti srednje pekoč, če želimo bolj pekočega, dodamo pekoče feferone.

1