Sestavine

  • 150 g moke
  • 3 žličke pecilnega praška
  • 1 žlica rjavega kristalnega sladkorja
  • 1 žlička cimeta
  • obilen ščep soli
  • 2 jajci
  • 50 g masla
  • 1,5 dl mleka
  • 3 žlice svetlega sladkorja muskovado
  • 1 žlica javorovega sirupa ali medu
  • malo olja za ponev

ko postrežemo (po želji)

  • 6 žlic jogurta
  • malo karamela (glej spodaj)
  • javorov sirup ali med

Priprava

1.

Maslo stopimo. V večjem vrču ali skledi dobro zmešamo moko, pecilni prašek, rjavi kristalni sladkor, 1⁄2 žličke cimeta in sol. Nato dodamo jajci, polovico stopljenega masla in mleko ter vse gladko zmešamo.

2.

V preostalo stopljeno maslo vmešamo preostali cimet, svetli sladkor muskovado in javorov sirup ali med. Dodamo 3 žlice testa za palačinke in premešamo. Zmes prelijemo v vrečko za zamrzovanje, ki ji bomo tik pred uporabo odrezali majhen vogalček.

3.

V veliko ponev vlijemo malce olja in ga enakomerno razporedimo po ponvi. V ponev vlijemo za 2 do 3 žlice testa za vsako palačinko (hkrati lahko spečemo 3 ali 4); med njimi pa pustimo nekaj prostora, saj se med peko razlezejo. S cimetovo mešanico na vsako palačinko nabrizgamo spiralo. Ko so palačinke ob robu že nekoliko zapečene, na vrhu pa se pojavijo zračni mehurčki, jih pazljivo obrnemo in pečemo še 2 do 3 minute, da so zlato rjave in povsem pečene. Shranimo jih na toplem in spečemo še preostale.

4.

Po želji lahko palačinke postrežemo z jogurtom, v katerega smo vmešali karamel, in dodatnim javorovim sirupom ali medom.

Domači karamel

V ponev z debelim dnom stresemo 85 g sladkorja, primešamo 1,5 žlice vode in postavimo nad srednje močan ogenj, da se sladkor raztopi. Moč ognja povečamo, sladkor pa naj 4 do 5 minut brbota, da dobimo karamel. Ogenj ugasnemo in previdno vmešamo 15 g masla in 0,5 dl sladke smetane. Pustimo, da se karamel ohladi.

Za soljen karamel v navadnega preprosto vmešamo ščep soli (ali več, po okusu).

3