Sestavine

  • 20 surovih orjaških tigrastih kozic z lupinami
  • 50 g stopljenega masla

salsa

  • 4 klementine
  • sok 1 limete
  • 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
  • 1 majhna rdeča čebula
  • 1⁄4 kumare
  • nekaj vejic koriandra
  • sol in poper

začimbna mešanica

  • 1 žlica dimljene mlete paprike
  • 1 žlička česnove soli
  • 1 žlička suhega origana
  • 1 žlička suhega timijana
  • 1 žlička kajenskega popra
  • 1 žlička mletega kumina (orientalske kumine)
  • 1 žlička fine morske soli
  • 1⁄2 žličke zdrobljenega popra
  • krhlji 1 limete, ko postrežemo

Priprava

1.

Najprej pripravimo kozice, tako da jih metuljasto razpremo: z majhnim nazobčanim nožkom prerežemo lupino na hrbtni strani in meso od glave do repa le toliko, da rakce lahko odpremo, nato odstranimo črno nitko (črevo). Razprte kozice prihranimo.

2.

Pripravimo salso. Klementine olupimo in narežemo na koščke, čebulo nasekljamo, kumaro narežemo na kockice, koriander nasekljamo. Vse sestavine za salso damo v skledo in zmešamo. Po možnosti naj 30 minut stoji na sobni temperaturi, da se okusi prepojijo.

3.

Vse sestavine za začimbno mešanico zmešamo v skledi. Kozice zunaj in znotraj premažemo s stopljenim maslom in jih povaljamo v začimbni mešanici. Na močnem ognju razgrejemo dve veliki ponvi in v njiju pečemo kozice 4 do 6 minut, da se rožnato obarvajo, na notranji strani pa so prosojne. Postrežemo jih s salso in krhlji limete.

Nasvet

Če klementine niso v sezoni, jih lahko nadomestimo s paradižnikom.

2