Solata z lignji, papriko in čičerko

Solata z lignji, papriko in čičerko
Recept je objavljen v reviji Dober tek, junij 2013
ČAS PRIPRAVE: 1 ura
KOLIČINA: za 6–8 oseb
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
- 4 rdeče paprike
- 600 g kuhane čičerke (ali 2 pločevinki po 400 g)
- velik šopek peteršilja
- 1 rdeč čili
- 2 stroka česna
- 1 dl oljčnega olja
- 600 g očiščenih lignjev
- sok in lupina 1 velike limone
- sol
- poper
Priprava
Cele paprike spečemo na žaru ali v pečici tako, da lupina počrni in odstopi od mesa. Preložimo jih v skledo, pokrijemo, in ko se ohladijo, jih olupimo, odstranimo semena in narežemo na trakove. Sok, ki se je izločil iz paprik, prihranimo. Čičerko iz pločevinke splaknemo in odcedimo. Peteršilj sesekljamo. Čiliju odstranimo semena in ga sesekljamo. Česen olupimo in drobno sesekljamo. Lignje narežemo na kolobarčke, lovke pustimo cele.
V veliki solatni skledi zmešamo papriko, čičerko, peteršilj, čili in česen. Dodamo tudi ves sok od paprik.
Zelo močno segrejemo veliko ponev. Dodamo kanček olja in lignje, ki jih v eni minuti prepražimo, nato stresemo v skledo s čičeriko. Začinimo s soljo, poprom, preostalim oljem, limonovim sokom in lupino. Premešamo in postrežemo.
© Dedal d. o. o., 2021.
Vse pravice pridržane.
Založba Dedal je bila ustanovljena leta 1991 v Ljubljani. Zaradi naše velike ljubezni do živali smo najprej začeli izdajati revijo Moj pes, prvo slovensko revijo o živalih, in knjige s področja kinologije. Leta 1995 smo natisnili prvo številko kulinarične revije Dober tek, ki je danes vodilna na svojem področju in eden najbolj branih kulinaričnih mesečnikov v Sloveniji. V uredništvu revije Dober tek nastajajo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, ki so postale prodajne uspešnice. Da pa ne bi bili »le« založniki in bi kulinariko z bralci delili tudi v praksi, organiziramo tudi kuharske tečaje, vinske delavnice, zanimive degustacije in se z bralci odpravljamo na kulinarične izlete.
Obenem ustvarjamo kulinarične vsebine, publikacije in kulinarične dogodke za podjetja.