Sestavine

  • 300 g očiščenih lignjev
  • 8 velikih kraljevih kozic (z glavami in lupinami)
  • 5 žlic oljčnega olja
  • 1 žlička koromačevih semen
  • lupinica in sok 1 limone
  • 4 stroki česna
  • 2 mladi čebulici
  • 1 koromač
  • sol in poper
  • 200 g riža za paeljo ali rižoto
  • 1 1⁄4 dl belega vina
  • 1–2 vrečki sipinega črnila (po okusu)
  • 1⁄2 litra piščančje ali ribje jušne osnove
  • sesekljan peteršilj za posip

Priprava

1.

Koromačeva semena popražimo v suhi ponvici. Česen narežemo na rezinice. Mlado čebulico nasekljamo. Polovico koromača nasekljamo, polovico pa narežemo na tanke rezine, najbolje z mandolino, če jo imamo (zelenje prihranimo).

2.

Lignje narežemo na kolobarčke in jih damo v skledo skupaj z lovkami, kozicami, 4 žlicami oljčnega olja, popraženimi koromačevimi semeni, polovico česna, limonovim sokom ter malo soli in popra.

3.

Pečico segrejemo na 190 °C. V plitvi in široki nepregorni kozici segrejemo preostalo olje. Na njem pražimo nasekljano čebulico in nasekljan koromač približno 10 minut, da se zmehčata in se malce obarvata, nato dodamo preostali česen in pražimo še 5 minut. V kozico vsujemo še riž, pomešamo in pražimo, da začne prasketati. Prilijemo vino, sipino črnilo in jušno osnovo ter nežno zavremo; nežno pomešamo, da se črnilo enakomerno razporedi. Primešamo večino narezanih lignjev (nekaj kolobarčkov in lovke prihranimo).

4.

Kozico postavimo v pečico za 25 minut, nato jed obložimo z rakci in preostalimi lignji ter pokapamo z oljem od marinade. Vrnemo v pečico še za 10 minut ali toliko časa, da riž vsrka tekočino in so riž ter morski sadeži ravno kuhani. Posujemo z rezinami koromača, koromačevim zelenjem, limonovo lupinico in peteršiljem. Kozico postavimo na mizo, da si vsak postreže sam.

2