Sestavine

  • 1,3 kg krompirja za kuhanje
  • 175 g pancete, narezane na kocke
  • 2,5 dl mleka
  • 100 g masla
  • 4 jajca
  • 2 stroka česna
  • 200 g sveže naribanega parmezana
  • 6 rezin italijanske salame
  • 85 g sira provolone ali caciocavallo (ali drugega sira, ki se lepo topi)
  • 150 g mocarele
  • pest sesekljanega peteršilja
  • 50 g svežih krušnih drobtin
  • pest svežih timijanovih lističev

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 190 °C. Krompir v olupku v blago vreli vodi skuhamo do mehkega – 30 do 40 minut, odvisno od velikosti gomoljev. Medtem v ponvi popečemo kocke pancete, da se zlato rjavo obarvajo.

2.

Krompir odlijemo. V lonec, v katerem smo kuhali krompir, damo mleko in večino masla. Krompir olupimo in ga narežemo na velike kose, nato ga stresemo nazaj v lonec z mlekom in maslom ter ga pretlačimo s tlačilko. Vmešamo panceto, razžvrkljana jajca, strt česen, parmezan, nasekljano salamo, na kocke narezana sira in peteršilj.

3.

S preostalim maslom namažemo dno in obod modla za torte premera 23 cm. Model obsujemo s ¾ drobtin in vanj naložimo krompirjevo maso. Zgladimo površino in posujemo s preostalimi drobtinami, ki jih nežno potisnemo v krompir.

4.

Pečemo 1 uro in 10 minut, da se pogača strdi, a je v sredini še mehka. Pustimo jo počivati 5 minut, nato z nožem ločimo obod modla in ga ostranimo. Pogačo prenesemo na servirni krožnik in jo posujemo s timijanovimi lističi. Ponudimo vročo ali toplo. Do konca 3. koraka jo lahko pripravimo večer prej in pokrito shranimo v hladilniku.

3