Sestavine

  • 1,2 litra mleka
  • 250 g finega pšeničnega zdroba
  • 115 g masla in še malo za pekač
  • 125 g sveže naribanega parmezana in še malo za posip
  • 3 rumenjaki
  • sol

paradižnikova omaka

  • 2 pločevinki (po 400 g) olupljenega paradižnika (pelatov)
  • 75 g masla
  • 1 čebula
  • sol in poper

Priprava

1.

Mleko nalijemo v veliko kozico, dodamo ščep soli in segrejemo, da se iz njega začne dvigati para. Med stalnim mešanjem z metlico vanj počasi in enakomerno vsujemo pšenični zdrob. Mešanica se bo tako zgostila, da jo bo težko mešati z metlico. Ko smo vsuli ves zdrob, temperaturo zmanjšamo na srednjo do nizko in začnemo mešati z leseno kuhalnico. Kuhamo toliko časa, da začne zdrob odstopati od sten kozice in je zelo gost. Kozico odstavimo. Primešamo polovico masla, narezanega na kocke, in ves parmezan, da so sestavine popolnoma povezane, nato drugega za drugim dodamo rumenjake in jih dobro vmešamo. Pokusimo, če je treba dodati še malo soli.

2.

Zdrobovo zmes razporedimo v pekač velikosti približno 30 x 20 cm; plast naj bo debela približno 1,5 cm. Površino čim lepše zgladimo, pokrijemo in pustimo, da se ohladi, nato postavimo v hladilnik, da se učvrsti − trajalo bo približno od 45 minut do 1 ure.

3.

Za omako paradižnik odcedimo in grobo narežemo. Damo ga v kozico, dodamo maslo ter olupljeno in prepolovljeno čebulo. Solimo, popramo in nežno kuhamo 45 minut, medtem občasno pomešamo. Pečico segrejemo na 220 °C.

4.

Pekač širine približno 30 cm namažemo z maslom. Z modelčkom za piškote ali kozarčkom premera približno 4 cm iz ohlajenega zdroba izrežemo cekinčke in jih zložimo v pekač tako, da se prekrivajo kot strešniki. Razpustimo preostalo maslo in z njim prelijemo cekinčke, nato obilno potresemo s parmezanom. Postavimo v pečico za 25 do 30 minut ali toliko časa, da njoki po vrhu zacvrčijo in se zlato rjavo obarvajo.

5.

Iz paradižnikove omake odstranimo čebulo, preverimo, če potrebuje še sol in poper, in jo ponudimo k njokom.

Pristno italijansko!

Naučite se kuhati kot italijanske none z našo tematsko izdajo Pristno italijansko, ki združuje najboljše recepte za jedi iz vseh italijanskih dežel ter številne uporabne trike in nasvete.

4