Sestavine

  • 500 g ostre moke
  • 7 g suhega kvasa
  • 25 g temnega sladkorja muskovado
  • 1 žlička soli
  • 50 g stopljenega masla
  • moka za delovno površino
  • olje za namastitev
  • 3 žlice pečene sode bikarbone
  • 1 veliko jajce za premaz
  • groba morska sol za posip

Priprava

1.

Moko, kvas, sladkor in sol damo v veliko skledo in zmešamo. V velikem vrču zmešamo 3 dl mlačne vode in stopljeno maslo. V moko naredimo jamico, vanjo vlijemo vodo z maslom in mešamo, da nastane grobo testo.

2.

Testo zvrnemo na pomokano delovno površino in ga gnetemo 10  do 15 minut oziroma toliko časa, da je gladko in prožno. Položimo ga v rahlo naoljeno skledo, pokrijemo z naoljeno prozorno kuhinjsko folijo in pustimo vzhajati približno 1 uro, da naraste na dvojno prostornino.

3.

Ko je testo vzhajalo, iz njega s pestjo iztisnemo zračne mehurje in ga razdelimo na 8 enako velikih kosov. Vsak kos z rokami povaljamo v vrvico, dolgo približno 60 cm.

4.

Preste oblikujemo tako, da vrvico v obliki črke U položimo tako, da je krivina obrnjena proti nam. Primemo konca in ju prekrižamo.

5.

Konca testa zdaj dvignemo nazaj in ju pritisnemo na krivino U-ja. Ponovimo s preostalimi kosi testa. Pečico segrejemo na 200 °C.

6.

Pekač obložimo s papirjem za peko, ga rahlo naoljimo in nanj previdno prenesemo preste. Narahlo pokrijemo z naoljeno prozorno kuhinjsko folijo. Pustimo približno 20 minut, da se preste malo napihnejo – ne smejo pa do konca vzhajati kot klasično krušno testo.

7.

V srednje veliko kozico nalijemo vodo, jo zavremo, dodamo pečeno sodo bikarbono in temperaturo zmanjšamo, da voda le še nežno vre. Preste posamič previdno polagamo v kozico in jih kuhamo po 20 sekund na vsaki strani. Preste bodo priplavale na površje; obrnemo jih s penovko.

8.

Potem preste previdno poberemo iz vode in jih spet položimo na pekač. Ko so vse preste kuhane, jih narahlo premažemo z rahlo razžvrkljanim jajcem in posujemo z malo soli.

9.

Preste pečemo 20 do 25 minut oziroma toliko časa, da se lepo rjavo obarvajo. Pustimo, da se 10 minut ohlajajo na pekaču, nato jih preložimo na kuhinjsko mrežico in pustimo, da se do konca ohladijo. Najboljše so še isti dan, lahko pa jih tudi zamrznemo za največ 1 mesec.

Pečena soda bikarbona

Preste običajno skuhajo v vodni kopeli z lugom, v naši različici pa namesto tega uporabimo pečeno sodo bikarbono – s pečenjem se namreč poveča njen pH, kar prispeva k značilnemu okusu in skorjici prest. Soda bikarbona je tudi bolj varna kot lug, ki je močno bazičen in lahko povzroči draženje. Vseeno pa ne uporabimo več sode bikarbone, kot je zahteva recept.

Pečeno sodo bikarbono pripravimo tako, da jo vsujemo na pekač, obložen z aluminijasto folijo, in pečemo 1 uro na 120  °C. V nepredušno zaprti posodi jo lahko hranimo do 3 mesece.

Nasvet

Zelo podobno lahko namesto prest pripravimo štručke. V 3. koraku oblikujemo 50 cm dolge vrvice (namesto 60 cm). Ko bodo preste v pečici narasle, se bodo značilne luknje zaprle in dobili bomo obliko kruhkov.

3