Sestavine

  • 2 vrečki (14 g) suhega kvasa
  • 600 g bele moke za kvašeno testo
  • moka za delovno površino
  • 1 ½ žličke mešanice mletih sladkih zimskih začimb
  • 50 g svetlo rjavega sladkorja
  • 4 dl toplega mleka
  • 50 g stopljenega masla in še malo za model ter ko postrežemo
  • 1 žlička soli
  • 1 veliko jajce
  • 85 g suhih brusnic
  • nastrgana lupina in sok ½ pomaranče
  • nastrgana lupina in sok 1 limone
  • 300 g ohlajene svetle marcipanove mase
  • 25 g pistacij ali mandljev ali mešanice obojih
  • 100 g sladkorja v prahu

Priprava

1.

V večji skledi zmešamo kvas, moko, mešanico začimb, sladkor in žličko soli. Jajce razžvrkljamo in ga stepemo z mlekom in stopljenim maslom, nato pa mešanico dodamo moki in mešamo, da dobimo lepljivo testo. Položimo ga na pomokano površino in gnetemo približno 8 minut, da postane mehko in elastično. Skledo očistimo in jo namažemo z maslom. Vanjo damo testo, pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo, ki smo jo tudi namazali z maslom, in postavimo na stran za približno 1 do 2 uri oziroma dokler se prostornina testa ne podvoji. (Lahko ga tudi spravimo v hladilnik za največ 24 ur.)na stran za približno 1 do 2 uri oziroma dokler se prostornina testa ne podvoji. (Lahko ga tudi spravimo v hladilnik za največ 24 ur.)

2.

V manjšo kozico damo brusnice, mešano suho sadje, nastrgani lupini in pomarančni sok ter pustimo, da mešanica rahlo vre, dokler se sadje ne napoji s tekočino. Tedaj kozico odstavimo z ognja in postavimo na stran, da se ohladi.

3.

Tik preden začnemo oblikovati babko, segrejemo pečico na 180 °C. Testo položimo na rahlo pomokano delovno površino in ga razvaljamo na pravokotnik, velik 50 x 30 cm. Nanj enakomerno nastrgamo marcipan (laže je, če je mrzel). Oreške grobo narežemo. Namočeno sadje in polovico oreškov enakomerno potresemo po marcipanu in jih z dlanmi rahlo potlačimo v testo.

4.

Testo zvijemo po dolgem kar se da tesno, kot bi zvijali rulado (glej 1. korak). Na obeh koncih ga stisnemo skupaj, da ju zapremo, nato pa zvitek z večjim nožem po dolgem prerežemo na pol. Na enem koncu pustimo približno 5 cm zvitka celega (glej 2. korak). Zdaj imamo dva dolga trakova testa, ki se na enem koncu držita skupaj in ki ju bomo prepletli. Testo preložimo na večji plitev pravokoten pekač, ki smo ga namazali z oljem in obložili s papirjem za peko. Trakova prepletemo, pri čemer naj prerezani del z marcipanom in sadnim nadevom gleda navzgor (glej 3. korak). Ko je testo prepleteno, ga zvijemo, tako da sta konca skupaj in dobimo venec s premerom približno 26 cm, ki ima v sredini luknjo s premerom 12 cm. Enega od koncev damo pod drugega, da skrijemo neodrezani del testa (glej 4. korak). Venec ohlapno prekrijemo s prozorno kuhinjsko folijo, ki smo jo premazali z oljem, in ga pustimo vzhajati 30 do 40 minut, da naraste približno za tretjino.

5.

Venec odkrijemo in ga pečemo 40 do 45 minut, da je po vsej površini zlato zapečen. Za enakomerno barvo bomo sredi peke morda morali obrniti pekač. Ko je babka pečena, jo pustimo na pekaču 20 minut, da se ohladi.

6.

Medtem zmešamo sladkor v prahu z dovolj limonovega soka, da dobimo gosto, a tekočo glazuro. Pokapljamo jo po vencu, ki ga nato potresemo s preostalimi oreški. Babko lahko hranimo v kovinski posodi ali dobro zavito do 3 dni.

Kako preprečimo, da se luknja zapre

Če se začne luknja v sredini venca med vzhajanjem zapirati, z maslom premažemo zunanjost ognjevarne posodice s premerom 10 cm in jo pred peko položimo v venec, da se luknja povsem ne zapre.

4