Sestavine

  • 400 g namenske moke za kruh in še malo za delovno površino
  • 1 zavitek (7 g) suhega kvasa
  • 1 žlička soli
  • 3 dl vode
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 1 čebula
  • 2 rezini slanine
  • oljčno olje za premaz
  • morska sol za posip (po želji)

Priprava

1.

V skledi zmešamo 200 g moke, kvas in približno 1,5 dl vode ter stepamo 3 minute, da nastane gosto testo. Pustimo, da vzhaja in nato upade, kar bi se moralo zgoditi v 3 do 4 urah. Nato dodamo preostalo moko, sol, vodo in olje ter dobro zmešamo. Zvrnemo na rahlo pomokano delovno površino in zgnetemo v gladko testo. Damo ga nazaj v skledo in pustimo vzhajati 1 uro, da naraste na dvojno prostornino.

2.

Čebulo in slanino drobno nasekljamo ter vsako posebej popražimo.

3.

Dva velika plitva pekača obložimo s papirjem za peko. Iz testa iztisnemo zrak in vanj vgnetemo čebulo in slanino. Testo razdelimo na 3 dele po približno 225 g. Z valjarjem vsakega razvaljamo na debelino približno 1 cm, nato ga oblikujemo približno v oval. Položimo na pekače in v vsak kos z ostrim nožem naredimo najprej veliko zarezo na sredini, nato pa še po tri krajše diagonalne zareze na vsaki strani, da dobimo obliko lista. Testo premažemo z oljem in po želji posujemo s soljo ter pustimo vzhajati še eno uro, da naraste na dvojno prostornino.

4.

Pečico segrejemo na 230 °C in kruhke pečemo 15 minut, da se zlato rjavo obarvajo. Ohladimo jih na kuhinjski mrežici in postrežemo.

2