Sestavine

 • 4 beljaki velikih jajc
 • 225 g belega kristalnega sladkorja

limonovi vetrci

 • zelo drobno naribana lupinica 1 bio limone
 • rumena jedilna barvna pasta

pomarančni vetrci

 • zelo drobno naribana lupinica 1 bio pomaranče
 • oranžna jedilna barvna pasta

pistacijevi vetrci

 • 2 žlici drobno sesekljanih nesoljenih pistacij brez kožic
 • zelena jedilna barvna pasta

borovničevi vetrci

 • 2 žlici liofiliziranih borovnic, v možnarju zdrobljenih v prah
 • modra jedilna barvna pasta

sivkini vetrci

 • 1⁄2 žlice suhe sivke, v možnarju zdrobljene v prah
 • vijoličasta jedilna barvna pasta

malinovi vetrci

 • 2 žlici liofiliziranih malin, v možnarju zdrobljenih v prah
 • rožnata jedilna barvna pasta

potrebujemo še

 • 3 vrečke za brizganje za enkratno uporabo
 • majhen čopič
 • zelo velik okrogel nastavek za brizganje

Priprava

1.

Pečico ogrejemo na 140 °C (ali na 120 °C z ventilacijo). Dva velika plitva pekača obložimo s papirjem za peko. Najprej pripravimo vrečke za brizganje – za vsak okus potrebujemo svojo vrečko. Z mokrim čopičem z nerazredčenim barvilom v notranjosti vrečk po dolžini narišemo črte. Barvila nanesemo velikodušno, saj si želimo drznih barv. Čopič po vsakem barvilu dobro operemo, da se barve ne mešajo. Eni vrečki odstrižemo konico in vanjo vstavimo zelo velik okrogel nastavek, potem damo vrečke na stran.

2.

Beljake damo v veliko skledo – pazimo, da posoda ni mastna. Stepamo jih z ročnim električnim mešalnikom ali v samostoječem mešalniku, da nastane sneg z mehkimi vršički. Nato začnemo dodajati sladkor po 1 žlico naenkrat in medtem ves čas stepamo, da nastane gosta in sijoča meringa, ki v obliki čvrstih vršičkov ostane na koncu metlice. Meringo razdelimo v 3 sklede in vanjo narahlo vmešamo izbrane okuse (ki naj ustrezajo izbranim barvilom).

3.

Vrečko za brizganje z nastavkom položimo v visok kozarec ali vrč in vrečko zavihamo navzdol čez rob kozarca, da ostane na mestu. Vanjo damo odišavljeno meringo, ki ustreza barvilu na vrečki. Vrečko spet dvignemo in jo na koncu zasukamo, da jo zapremo.

4.

Vrečko držimo približno 2 cm navpično nad pekačem in jo enakomerno stiskamo, medtem ko jo počasi dvigujemo, da nastane gladek okrogel vetrc premera približno 6 cm. Za lep vršiček na vrhu malce pritisnemo na maso, nato pa nastavek brž odmaknemo.

5.

Nadaljujemo, dokler ne porabimo vse mase v vrečki. Med vetrci pustimo nekaj prostora, da se lahko malo razlezejo. Ko končamo, hitro odstranimo nastavek, ga operemo in osušimo ter vstavimo v naslednjo vrečko. Nabrizgamo še preostali masi, tako da porabimo vso in imamo 2 polna pekača vetrcev 3 različnih barv.

6.

Vetrce pečemo 1 uro, pri čemer za zadnjih 30 minut temperaturo znižamo na 120 °C (100 °C z ventilacijo). Vzamemo jih iz pečice in pustimo, da se ohladijo na kuhinjski mrežici, medtem pa po želji spečemo še vetrce s preostalimi 3 okusi. Vetrce lahko spečemo do 1 teden vnaprej in jih shranimo v nepredušno zaprto posodo ali pa jih takoj ponudimo z odišavljenimi kremami (glej spodaj). Vse kreme do postrežbe hranimo v hladilniku.

Odišavljene kreme

 

Krema z belo čokolado za sivkine vetrce

100 g bele čokolade nalomimo v skledico in jo v mikrovalovki stopimo v 20-sekundnih intervalih, medtem vsakič premešamo (ali pa skledico s čokolado postavimo nad kozico, v kateri rahlo vre voda). Pustimo, da se čokolada malo ohladi. V drugi skledi stepemo 2 dl sladke smetane in 200 g maskarponeja le toliko, da mešanica obdrži obliko. Nežno vrtinčasto vmešamo čokolado – pazimo, da ne mešamo preveč.

Pasijonkina smetana za limonove vetrce

V skledi stepemo 4 dl sladke smetane z 2 žlicama sladkorja v prahu le toliko, da obdrži obliko. Nežno vrtinčasto vmešamo pulpo in semena 3 pasijonk.

Bazilikina smetana za malinove vetrce

10 listov bazilike damo v majhno posodo multipraktika in dodamo 100 g sladkorja v prahu. Zmeljemo v prah. 4 dl sladke smetane stepemo le toliko, da obdrži obliko, nato dodamo bazilikin sladkor in še malo stepemo, da se sestavine povežejo.

Smetana z limonovo kremo za borovničeve vetrce

V skledi stepemo 4 dl sladke smetane z 2 žlicama sladkorja v prahu le toliko, da obdrži obliko. Nežno vrtinčasto vmešamo 3 žlice limonove kreme.

Cimetova smetana za pomarančne vetrce

V skledo damo 4 dl sladke smetane, 2 žlici sladkorja v prahu in 1 žličko mletega cimeta. Stepemo le toliko, da obdrži obliko.

Kardamomov jogurt za pistacijeve vetrce

V možnarju izluščimo semena iz 10 strokov kardamoma. Dodamo 1 žlico svetlo rjavega sladkorja in vse zdrobimo v fin prah. Kardamomov sladkor narahlo vrtinčasto vmešamo v 500 g grškega jogurta.

2