Sestavine

kvasec

  • 20 g kvasa
  • 1 žlička sladkorja
  • 1 žlička moke
  • 0,5 dl mleka

testo

  • 500 g bele moke (gladka, tip 400)
  • 2 jajci
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 1⁄2 žličke soli
  • 2,5 dl mleka
  • 50 g masla
  • 4 pesti jagod črnega grozdja (najbolje izabele)

Priprava

1.

V lončku zmešamo sestavine za kvasec in pustimo, da naraste.

2.

Jajci ločimo. Beljaka prihranimo, rumenjaka in sladkor v prahu pa zmešamo z mešalnikom. V večjo skledo presejemo moko in ji dodamo pripravljen kvasec. Nato dodamo jajčno mešanico, sol, toplo mleko in stopljeno maslo. Testo dobro zgnetemo in oblikujemo v dva hlebčka. Pustimo vzhajati 1 uro.

3.

Medtem očistimo grozdje. Po želji lahko jagode prerežemo na pol in odstranimo peške.

4.

En hlebček razvaljamo na debelino 0,5–1 cm, po površini posujemo grozdje in ga tesno zvijemo v štruco. Postopek ponovimo še z drugim hlebčkom. Štručki položimo na pekač, obložen s papirjem za peko, in vanju s pletilko naredimo luknjice. Pustimo, da vzhajata še 20 minut, nato pa ju premažemo z beljakoma, ki smo ju rahlo stepli z vilicami.

5.

Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Štručki pri tej temperaturi pečemo 10 minut, nato pa ju pokrijemo s prepognjenim papirjem za peko in pečemo še 40 minut na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo).

6.

Pečeni štručki vzamemo iz pečice, ju nekaj minut pustimo v pekaču, nato pa preložimo na rešetko in pokrijemo s krpo. Tako naj počivata vsaj 40 minut, nato ju narežemo na rezine in postrežemo.

Nasvet

Namesto izabele lahko uporabimo tudi drugo aromatično črno grozdje, na primer jurko.

4