Sestavine

testo

  • 250 g gladke moke
  • 30 g kvasa
  • 40 g kristalnega sladkorja
  • 1,5 dl mleka
  • 2 rumenjaka
  • 20 g zmehčanega masla
  • sol
  • olje za cvrenje

medena omaka

  • 2 žlici masla
  • 1 žlica moke
  • 1⁄2 žličke mletega cimeta
  • 1⁄2 žličke mletih nageljnovih žbic
  • 2–3 žlice vode
  • 100 g medu

Priprava

1.

Kvas zmešamo z žlico sladkorja in malo mleka; pomokamo in pustimo vzhajati. Kvasec zgnetemo s preostalo moko, sladkorjem, rumenjakoma, ma- slom, mlekom in soljo v gladko testo. Testo naj pokrito na toplem vzhaja, da se količina podvoji.

2.

Vzhajano testo premesimo, razdelimo na 12 do 15 delov, oblikujemo kepice in pustimo ponovno vzhajati. Testene kepice z rokami razvlečemo tako, da oblikujemo debelejši rob.

3.

V kozici močno segrejemo zadostno količino olja in krofke ocvremo (v maščobi morajo plavati). Zlagamo jih na kuhinjsko mrežo, da se odcedijo.

4.

Pripravimo še medeno omako. V kozici močno segrejemo maslo in na njem zarumenimo moko. Dodamo cimet in nageljnove žbice ter 2 do 3 žlice vode, nato pa zavremo. Vmešamo med in kuhljamo 4 do 5 minut. Še vroče krofke pokapamo z medeno omako in ponudimo.

2