Sestavine

  • 200 g muškatne buče
  • 200 g pora
  • 200 g svežega zelja
  • 4 rezine vipavske slanine
  • 100 g orehov
  • 150 g skute
  • 150 g masla
  • 2 jajci
  • sol
  • cimet
  • maslo za model

peteršiljevo rezančno testo

  • 150 g moke
  • 70 g sesekljanega peteršilja
  • 4 jajca
  • ščepec soli
  • 1 žlica olja
  • moka za delovno površino

omaka

  • 450 g gomoljne zelene
  • 1 jabolko
  • 0,5 dl sladke smetane
  • 20 g masla
  • peteršiljeva korenina za okras

Priprava

1.

Moko stresemo na delovno površino, na sredini naredimo jamico in vanjo vlijemo jajca, sol in olje. Zamesimo testo, nato pa vanj vdelamo sesekljan peteršilj. Testo oblikujemo v kepo, zavijemo v prozorno folijo in ga pol ure pustimo počivati. Na rahlo pomokani delovni površini ga tanko razvaljamo in razrežemo na štiri plošče v velikosti modla.

2.

Muškatno bučo narežemo na majhne kocke, jo na 50 g masla sotiramo (nežno prepražimo) in začinimo s soljo in cimetom. Por narežemo na tanke rezine, ga v slani vodi blanširamo in nato na 50 g masla sotiramo in solimo. Zelje narežemo na krpice, slanino na koščke. Na ponvi nekoliko prepražimo slanino, dodamo zelje in še malo prepražimo. Orehe zmeljemo in prepražimo na 30 g masla. Skuto pretlačimo, solimo in ji dodamo jajci.

3.

Keramični model namažemo z 20 g masla. Na dno položimo ploščo pripravljenega testa, pokrijemo z zmesjo muškatne buče, sledi plast testa, nato prepraženo zelje in por, spet testo, nato praženi orehi, testo in zaključimo s skuto. Zloženko postavimo v pečico, segreto na 160 °C, in pečemo 40 minut.

4.

Z zloženko postrežemo omako, ki jo pripravimo tako, da gomoljno zeleno in jabolko olupimo in narežemo na majhne kocke. Vse skupaj na maslu prepražimo, dodamo sladko smetano, kuhamo 10 minut in zmiksamo, da dobimo gladko omako. Jed po želji okrasimo s peteršiljevo korenino, ki jo narežemo na paličice in ocvremo.

18