Sestavine

kuhano testo

 • 85 g masla
 • 100 g moke
 • 3 srednje velika jajca
 • majhen ščep soli

bananina jajčna krema

 • 2 zelo zreli banani
 • 100 g svetlo rjavega sladkorja
 • 1 žlica limonovega soka
 • 4 žlice praška za vaniljev puding
 • 3 dl mleka
 • 1,5 dl sladke smetane
 • 2 žlički vaniljeve paste (ta vsebuje velik delež semen, lahko pa uporabimo vaniljev izvleček ali aromo)
 • bananin čips za okras (po želji) zlata jedilna barva v razpršilu ali zlati jedilni lističi za okras (po želji)
 • 200 g bele čokolade

Priprava

1.

Maslo narežemo na koščke in ga damo v kozico skupaj z 2,25 dl vode. V večji skledi stehtamo moko in jo postavimo na stran. Maslo in vodo zavremo pri največji temperaturi, dodamo sol in pustimo rahlo vreti, dokler se maslo ne stopi. Nato dodamo moko in močno mešamo s kuhalnico, dokler se testo ne loči od kozice in nima več grudic. Tedaj ga predenemo v skledo, nekoliko razporedimo tudi po obodu, da se bo hitreje ohladilo, in pustimo počivati 10 minut.

2.

Pečico segrejemo na 200 °C. Dva velika plitva pekača obložimo s papirjem za peko, tako da se list natanko prilega pekaču. Z ravnilom in svinčnikom na vsak list narišemo 12 črt, dolgih približno 9 cm, in med njimi pustimo precej prostora. Nato papir obrnemo. Na vrečko za brizganje pritrdimo okrogel nastavek z odprtino približno 1,5 cm.

3.

Jajca razžvrkljamo. Ko se je testo že nekoliko ohladilo, vendar ne povsem, mu začnemo postopoma dodajati jajca in mešanico vsakič dobro stepemo, da dobimo gladko testo, ki le počasi zdrsne z žlice. Morda ne bomo potrebovali vseh razžvrkljanih jajc, zato jih dodajamo počasi. Testo nadevamo v vrečko za brizganje. S kančkom testa prilepimo papir za peko na pekača.

4.

Kuhano testo nabrizgamo na pekač in si pri tem pomagamo s črtami, ki smo jih narisali. Pekača postavimo v pečico za 30 minut, da testo naraste in se zlato obarva. Položaj pekačev zamenjamo 5 minut pred koncem peke. Pečeno testo mora imeti hrustljavo skorjico in zveneti votlo, če potrkamo nanj. Enega od eklerjev vzamemo s pekača in preverimo, ali je sredica popolnoma suha; če je še vlažna, bo pecivo med ohlajanjem upadlo. Ko so eklerji pečeni, pustimo, da se popolnoma ohladijo. Naredimo jih lahko dan vnaprej – shranimo jih v nepredušno zaprti posodi in jih pred nadevanjem 5 do 10 minut grejemo v pečici, da postanejo hrustljavi.

5.

Pripravimo bananino jajčno kremo. Banani, sladkor in limonov sok damo v multipraktik in zmeljemo v pire. Postrgamo ga v kozico in pustimo nekaj minut vreti, da se zgosti. Prašek za puding zmešamo z 2 do 3 žlicami mleka, da dobimo gladko pasto, nato dodamo preostalo mleko, smetano in vaniljevo pasto ter dobro premešamo. Jajčno kremo prilijemo bananinemu pireju in med mešanjem z metlico še naprej kuhamo, dokler ni zelo gosta in gladka. Nato jo prelijemo v skledo, pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in postavimo v hladilnik za 2 uri oziroma toliko časa, da se popolnoma ohladi.

6.

Čokolado narežemo na koščke. Izberemo 24 lepih bananinih čipsov in jih razporedimo po pekaču, obloženem s papirjem za peko. Po želji jih popršimo z zlato jedilno barvo v razpršilu ali potresemo z zlatimi jedilnimi lističi. Preden nadevamo eklerje, vsakega na eni strani po dolgem prerežemo. Bananino jajčno kremo nadevamo v vrečko za brizganje za enkratno uporabo, ki ji odrežemo konico. Eklerje obilno nadevamo s kremo in jih sproti polagamo na pekač. Čokolado stresemo v skledo in jo stopimo v mikrovalovni pečici; na približno 20 sekund jo premešamo, da se ne zažge. Ko smo eklerje nadevali, jih z eno stranjo pazljivo pomočimo v čokolado in pustimo, da odvečna čokolada odteče nazaj v skledo. Vsak ekler okrasimo s pozlačenim bananinim čipsom in ga položimo nazaj na pekač za približno 30 minut, da se čokolada strdi. Postrežemo v naslednjih treh urah.

2