Sestavine

  • 1 velik ananas
  • sok in lupinica 1 limete
  • majhen košček ingverja
  • prgišče listov tajske bazilike
  • 75 g belega kristalnega sladkorja
  • nekaj majhnih listov tajske bazilike za okras
  • vodka ali beli rum, ko postrežemo (po želji)

Priprava

1.

Sorbeta se lotimo dva dni prej, preden si ga privoščimo. Ananas olupimo, mu izrežemo stržen in ga narežemo na koščke. Ingver olupimo in narežemo na rezinice. Vse sestavine za sorbet damo v zmogljiv mešalnik skupaj z 2 dl vode in zmeljemo, da dobimo zelo gladko mešanico. Preložimo jo v posodo, primerno za zamrzovanje, in čez noč postavimo v zamrzovalnik, da se strdi.

2.

Nekaj ur pred postrežbo sorbet vzamemo iz zamrzovalnika in pustimo, da se malo odtaja, tako da v kosu zdrsne iz posode. Narežemo ga na koščke velikosti ledenih kock in spet zmeljemo v zmogljivem mešalniku, da dobimo gost pire, ki spominja na plundro. Spet preložimo v posodo za zamrzovanje in postavimo v zamrzovalnik še za 1 uro, da bomo lahko oblikovali kepice.

3.

Postrežemo tako, da kepice sorbeta naložimo v ohlajene skledice ali kozarce in okrasimo z listi bazilike. Po želji ga lahko pokapamo s čim močnim, recimo z vodko ali belim rumom.

4