Ko se vrtovi kar bohotijo od vsega svežega in zdravega, napoči odličen čas za spogledovanje s presno prehrano. Lahko je sprememba življenjskega sloga, ki je pravi izziv, ali pa le popestritev jedilnika, prebujanje telesa in priprava na pravo poletje. Presna ali živa hrana je nepredelana rastlinska hrana, pri kateri sestavine niso toplotno obdelane nad 42 °C (o toplotni meji, nad katero sestavine niso več presne, si stroka ni enotna, načelno pa velja, da naj bi bila meja nekje med 42 in 50 °C). Če presno prehranjevanje ne temelji preveč na oreških, temveč na svežem sadju in zelenjavi, predvsem zeleni listnati zelenjavi, je to čistilna hrana, ki razstruplja telo. Uživanje sveže, žive hrane izboljša naše počutje, saj daje telesu veliko energije in hranilnih snovi. Po presnem obroku ne občutimo napihnjenosti in utrujenosti, po presnem prigrizku pa smo polni energije in siti dlje, kakor če bi posegli po običajnih prigrizkih. Filozofija presnega prehranjevanja se ujema tudi z izbiro kakovostnih sezonskih ekoloških živil, najbolje seveda iz domačega vrta ali okolice.

Mnogi menijo, da je priprava presnih jedi zapletena in dolgotrajna, čeprav tisti, ki se prehranjujejo presno, trdijo, da je preprosta in hitra. Resnica je nekje vmes: veliko je predpriprave namakanja, sušenja in kaljenja, zahtevnost pa je – tako kot pri vseh receptih – odvisna od jedi. Z nekaj vaje in dobro literaturo boste osnovne recepte kmalu lahko začeli nadgrajevati in ustvarjati svoje jedi. Presna prehrana pa vsekakor ni monotona! Je izrazito barvita in polna okusa, sezonska in raznolika: presni so lahko krekerji in namazi, torte in kolački, rezanci, pice, lazanje, zvitki in tortilje, celo kremni sladoled in doma pripravljeni čokoladni pralineji … Ključna je dobra organizacija, ki olajša časovno nekoliko zamudno predpripravo. Presne sire, omake in namaze lahko pripravimo v večji količini in jih shranimo v hladilniku, presni čips in krekerji bodo v nepredušno zaprti posodi dolgo ohranili svežino, s kakovostnim kuhinjskim strojčkom pa sta sadje in zelenjava sesekljana, kot bi mignil!

Namakanje

Vsak presnojedec vam bo znal povedati, da je oreške pred uporabo treba namakati. Po približno osmih urah namakanja v hladni vodi se namreč razgradi fitinska kislina, ki seme varuje pred kalitvijo, v telesu pa zavira absorpcijo mineralov. Z namakanjem se encimi v živilu prebudijo in živilo spet postane »živo«, lažje prebavljivo in bolj hranilno. Če želimo namočenim oreškom povrniti hrustljavost, jih posušimo v dehidratorju ali pečici pri 50 °C. Orehov pekan, brazliskih oreškov in lešnikov ni treba predhodno namakati, razen, če jih nameravamo sesekljati in z namakanjem mešalniku nekoliko olajšamo delo.

Osnovni pripomočki

Za pripravo mnogih presnih jedi ne potrebujemo novih pripomočkov, saj jih večino gotovo že imamo v svoji kuhinji: kakovostne nože (med njimi tudi keramičnega, ki zmanjša oksidacijo narezanega sadja), rezalne deske, sokovnik, električni mešalnik in sekljalnik. Za uvod v presno kuhinjo je to dovolj, če pa bi se presni hrani želeli pogosteje posvetiti in večkrat preizkušati recepte, je dobro razmisliti o nakupu resnično zmogljivega visokohitrostnega električnega mešalnika. Ta bo v gladko pasto spremenil tudi trde oreške, semena in suho sadje, z njegovo pomočjo bomo iz oreškov lahko pripravili tudi presno mleko in presni sir. Električni mešalnik je pravzaprav osnovno orodje presnega »kuharja« (beseda kuhar ni najprimernejša, saj predvideva kuhanje, ki ga v pripravi presnih jedi seveda ni). Z njim pripravljamo sadne in zelenjavne zmešančke (smoothieje), presne juhe, namaze, omake in gladke mase za presne slaščice. V pravi presni kuhinji ne sme manjkati sušilnik sadja in zelenjave (dehidrator), s katerim pripravljamo sadni in zelenjavni čips in krekerje. Rezanje in sekljanje si lahko olajšamo z mandolino, s katero veliko lažje narežemo tanke rezine sadja in zelenjave, zelenjavne »špagete« in druge oblike. Ker so kalčki pomemben del presnega jedilnika, saj vsebujejo veliko encimov, mineralov, vitaminov in klorofila, lahko kupimo tudi kalilnik, toda za občasno uporabo bo povsem dovolj, če semena kalimo v posodi ali večjem kozarcu za vlaganje, kar ni zelo zahtevno: če želimo na primer čičerkine kalčke, čičerko najprej vsaj šest ur namakamo, nato jo pretresemo na cedilo, pokrijemo s kuhinjsko brisačo, da v temi kali, in dvakrat do trikrat na dan splaknemo.

Več svežine

Najbolj splošno in preprosto vodilo zdravega prehranjevanja je, da v prehrano vključimo čim večji delež svežega sadja in zelenjave. Več zdravja in svežine bomo na naše krožnike in v naše telo prinesli že, če le nekaj obrokov zamenjamo s presnimi. Vsi, ki tudi sicer vsak dan kuhamo, bomo spoznali, da za presno kosilo ne porabimo prav nič več časa kakor za običajno kuhano kosilo, zato je vredno poskusiti kakšno novo jed:

Pesini in kumarični stolpiči

Avokadov namaz na krekerjih s klementinami

Presni sir

Presni krekerji

Presna torta z malinami (torta »boginja«)

OZNAKE