Palamid je sicer v severnem Jadranu manj kot v južnem, a nič ne de. Občasno jih lahko kupimo v ribarnicah, cena je sorazmerno ugodna, okus in možnosti priprave te plave ribe pa gotovo odtehtajo ceno. Je prava lepotica med ribami. Živi v jatah in je riba roparica, ki se bliskovito giblje v lovu na manjše ribe, lignje in rakce, s katerimi se hrani.

Palamida (Sarda Sarda) po strukturi mesa, kože, obliki in okusu spada bolj med tune kot med skušovke (Scombridae), kamor je sicer strokovno uvrščena. Je torej plava riba z veliko vsebnostjo omega 3 kislin, vsebuje tudi aminokislino taurin, ki naj bi zmanjševala visok pritisk in zniževala stopnjo holesterola v krvi.

Palamida je kar velika riba, saj lahko v šestih letih življenja zraste do 70, celo 90 cm in doseže težo do 10 kg. Običajna teža ulovljenih rib je med 1 do 2,5 kg. Ko palamide ulovijo, je treba večje primerke izkrvaveti (tako kot tune), pred pripravo pa jim je treba odstraniti tudi hrbtno in bočno plavut ter odstraniti temno meso ob hrbtenici.

Sveža palamida je prijetnega vonja, bistrih oči, telo je gladko brez vdolbin, koža zategnjena in meso ob kosti rožnate barve. Palamida ima malo kosti (kot tuna), lahko jo pripravljamo na številne načine, podobno kot tuno.

Lahko jo vlagamo, mariniramo, uporabimo v solati, izvrstna je na žaru, kjer jo najpogosteje pečemo narezano na kotlete debeline 2,5 do 3 cm ali pa jo filetiramo. Premažemo jo z oljčnim oljem in jo položimo na žar. Ne smemo je prepeči, ker postane njeno meso suho in manj okusno.

Lahko jo pripravljamo tudi na vse druge načine, vedno je izjemno okusna, in ker je skoraj brez nadležnih koščic, je tudi manj »naporna« za uživanje.

Recepti s palamido:

Palamida – na žaru s poletno solato

Palamida v brodetu

Marinirana palamida na žaru s fižolovo solato s paradižnikom

OZNAKE