Drobne sardele in še drobnejši inčuni, svetlikajoča se skuša, rožnati losos, kraljevske tuna, palamida in mečarica so tiste ribe, po katerih bi morali segati pogosteje. Modre ribe, predvsem nekoliko bolj mastne, so namreč odličen vir nenasičenih maščobnih kislin omega-3 – prav tistih, ki jih ponudniki prehranskih dodatkov tako skrbno oglašujejo. Ker jih naše telo potrebuje, a jih ne more zgraditi samo, moramo za njihov vnos poskrbeti sami. In ker se sladokusci veliko bolj navdušujemo nad dišečimi jedmi kakor nad kapsulami in tabletami, za primeren vnos maščobnih kislin omega-3 raje poskrbimo z jedilnikom. Prehranski strokovnjaki svetujejo, naj si vsaj dvakrat na teden privoščimo ribji obrok, pri čemer naj vsaj enkrat na teden belo ribo zamenja modra. Maščobne kisline omega-3 skrbijo za pravilno delovanje srca in žilnega sistema, zmanjšujejo možnost pojava krvnih strdkov, uravnavajo raven holesterola in sladkorja v krvi, spodbujajo delovanje možganov ter nas varujejo pred depresijo in celo vrsto drugih težav, ki si jih ne želimo izkusiti. Modre ribe so, poleg te skoraj čudežne maščobne kisline, tudi vir beljakovin, mineralov in vitaminov, med njimi tudi vitamina D, ki skrbi za močne kosti in nam ga primanjkuje predvsem takrat, ko sonce večinoma prekrivajo oblaki.

Modre ribe pa niso le koristne za naše telo, ampak tudi silno okusne, tiste manjše pa so tudi cenovno zelo dostopne. Priprava malih modrih rib je preprosta in hitra, receptov pa malo morje – lahko jih na hitro spečemo v ponvi, paniramo in ocvremo, počasi dušimo v oljčnem olju, pečemo na žaru in jih mediteransko navdihnjeni pred tem zavijemo v liste trte, iz njih pripravimo namaz ali pečene potopimo v marinado. Čeprav se najpogosteje znajdejo v preprostih jedeh, se odlično obnesejo tudi v prefinjenih receptih.

Sardela

Podolgovate sardele, ki se srebrno lesketajo v zabojčkih ribarnic, so ene najpogostejših rib Jadranskega morja. Zaradi preproste priprave, odličnega okusa in prijazne cene jih v naših ribarnicah kaj hitro zmanjka. Najpreprosteje jih pripravimo tako, da jih očiščene spečemo na žaru ali malce pomokamo in ocvremo – če nam kaj pečenih ostane, jih vložimo v marinado iz kisa in čebule. Sardel res nikoli ni preveč!

Sardon

Teh drobnih ribic, ki jim pravijo tudi inčuni, je v Jadranskem morju veliko in nemalokrat se kakšna prikrade v zabojček s sardelami. Če ste jih do zdaj jedli le vložene v sol ali olje, je čas, da pokusite sveže. Ker so tako drobne, lahko pojeste kar cele!

Skuša

Sloka riba z značilnimi kovinsko modrimi vijugami, ki ji na Primorskem pravijo škomber, je pogosto po krivem zapostavljena. V ribarnicah so skuše na voljo vse leto, največ pa jih ribiči ulovijo spomladi in poleti. Fileji skuše so pečeni v dveh minutah in so primerna izbira za hitro kosilo med tednom. V ponvi ali na žaru lahko spečemo tudi cele ribe. Tako kot sardele lahko tudi pečene skuše pripravimo v marinadi. Meso skuše ima intenziven okus in se dobro ujame z močnimi začimbami, celo s hrenom, še posebno lepo pa okus skuš zaokrožijo citrusi, zato lahko že med peko nanje naribate malce limonove lupinice.

 

Recepti:

Marinirana skuša s kislo smetano in kaprami

Svedrčki s sardelami in brokolijem

Ocvrti sardoni s česnovo in pikantno omako

OZNAKE